2 nov. 2011

Tre och Telia vinnare i täckningstestet






Operatören Tre har Sveriges bästa mobila bredband. Telia har bäst täckning för röstsamtal. Det visar tidningen Mobils stora täckningstest 2011.

Mobil genomför varje år Sveriges största oberoende test av landets mobiloperatörer. I årets test ingår de stora operatörerna Tre, Tele2, Telia och Telenor.

Testet har genomförts från Kiruna i norr till Ystad i söder och Mobils testbil har färdats 1300 mil med proffessionell mätutrustning i bagaget för att ta reda på vilken operatör som har det bästa nätet för surf och för röstsamtal. Dessutom har vi mätt de nya 4G-näten i Sveriges tio största städer.

Testet av mobilt bredband resulterade i seger för Tre som är snabbast i de flesta regionerna i landet, i synnerhet de tätbefolkade. Viktar man ihop resultatet för hela landet så har Tre nästan en megabit per sekund snabbare snitthastighet än tvåan Telenor och mer än två megabit snabbare snitthastighet än Tele2 och Telia som för övrigt får nästan identiskt resultat.

Segern för röstsamtal går till Telia. Framför allt är det marginalen i Norra Norrland som ger Telia segern. Testet visar dock att den totala marginalen till den delade andraplatsen för Tre och Telenor är mindre än en procent.

I vårt test av 4G ingår Telia, Telenor och Tele2 som är de operatörer som har kommersiella 4G-nät igång. Segern går till Telia tätt följt av Tele2.

Mobil har även gjort ett test av näten på tåg runt om i Sverige och det testet vinns av Tre. Mätningarna har utförts på X2000-sträckorna Stockholm - Malmö, Stockholm - Sundsvall och Stockholm - Göteborg.


Vinnare i testet av mobilt bredband:

SAMMANLAGT HELA SVERIGE: Tre

Stockholm: Tre
Malmö: Tre
Göteborg: Tre

Skåne och Blekinge: Tre
Västra Götaland: Tre
Östra Götaland: Tre


Östra Svealand: Tre
Västra Svealand: Tre

Nedre Norrland: Telia
Övre Norrland: Telia

Tåg: Tre


Vinnare i testet av bästa nät för röstsamtal:

SAMMANLAGT HELA SVERIGE: Telia

Stockholm: Tre
Malmö: Tre, Telia
Göteborg: Tre, Tele2, Telia

Skåne och Blekinge: Tre, Telenor
Västra Götaland: Telia, Tele2, Telenor, Tre
Östra Götaland: Telia, Tele2

Östra Svealand: Tre
Västra Svealand: Tele2

Nedre Norrland: Telia
Övre Norrland: Telia

Tåg: Tre

Testet i sin helhet publiceras i Mobil nummer 11 som finns i butik den 10 november.