25 jan. 2014

Nyheter

Billiga A3-skrivare

Canon släpper inte en utan två billiga fotoskrivare som ger dig bilder i upp till A3+-format.



Bra bilder blir ännu bättre när de är stora. A3 är med andra ord bättre än A4. Med dubbelt så stor yta ser fotografierna bättre ut bakom glas och ram.
Hittills har det kostat en hel del att köpa en fotoskrivare som klarar så stora format som A3, men Canons två nya A3-skrivare börjar redan på 2 000 kronor.
De två Pixma-modellerna iP8750 (översta bilden) och iX6850 är förhållandevis små för att klara kantlösa utskrifter i så kallat A3+-format. De har dessutom trådlös anslutning och kan använda Canons extra stora XL-bläckpatroner.
iP8750 kostar 4 000 kronor och har sex separata bläckpatroner, inklusive en särskild grå för svartvita bilder. Bläckdropparna på 1 pikoliter ger en upplösning på 9600 dpi och trycker ut kantlösa bilder och dokument i upp till A3+-format med 14,5 bilder i minuter i svartvitt och 10,4 bilder per minut i färg. En heltäckande A3-bild tar ungefär två minuter.
iX6850-AMBIENT-FSL-2
iX6850 är en enklare variant som kostar 2 000 kronor och har fem separata bläckpatroner. Den stöder också XL. Och XXL-patroner som extrautrustning, vilket räcker till ungefär 1000 sidor.
Båda skrivarna släpps i februari.
Info från Canons pressmeddelande:
PIXMA iX6850
· A3+ kontorsskrivare
· 5 separata bläckpatroner
· Trådlöst och LAN
· Mobil utskrift
· XL- och XXL-kassetter som tillval
PIXMA iP8750
· A3+ fotoskrivare
· 6 separata bläckpatroner med högkvalitativa monokroma utskrifter
· Trådlös
· Fotolabbkvalitet
· XL-kassett som tillval
· Direktpåskrift på CD-/DVD-skivor

Nyheter

Ny highend-högtalare från Burmester

Golvaren BA71 stakar ut en ny kurs för Burmester-högtalare, med reglerbar banddiskant på baksidan som ger en bättre rumskänsla.



Högtalarelement som sitter på baksidan av högtalare är inget nytt, men Burmester har satt dit en potentiometer också så att man kan fintrimma effekten av banddiskanten.
På fronten har BA71 en motsvarande AMT-diskant (Air Motion Transformer) som flankeras av två stora mellanregister och fyra baselement.
BA71-Ambience-loudspeaker
Potentiometern styr vad Burmester kallas Ambiance Level, alltså rumskänslan som åstadkoms av extradiskanten på baksidan.
Effekten är inte helt olik den man får av elektrostater och andra dipolhögtalare där elementen spelar både framåt och bakåt, men i BA71 kan man alltså anpassa effekten efter den personliga smaken, högtalarens placering och rummets akustik.
De två mellanregisterelementen är akustiskt avgränsade från de fyra basarna för att undvika att ljudvågor med lång våglängd påverkar det känsliga mellanregistret.
Kabinettet är gjort av MDF klätt med faner och en baffel av aluminium som är mekaniskt dämpad för att minimera kabinettresonanser.
Burmester BA71 finns i flera olika utföranden: macassar med klarlack, valnöt med klarlack, mörk valnöt med klarlack, vitt eller svart med klarlack. Aluminiumfronten går att få i svart, brons eller naturligt grått.
Pris och tillgänglighet vet vi ingenting om.
BA-71-pair

Nyheter

Yamahas Spotify-uppgradering rullas ut!

Kors i taket! Spotify-uppdateringen har kommit igång för alla Yamahas hemmabioreceivrar från RX-V675 och uppåt!



Till skillnad från alla Spotify-alarm som ringt sedan november 2012 är detta inget falsklarm. I dag har nämligen alla Yamaha-receivrar av senaste generation fått Spotify Connect, från och med modellen RX-V675 och uppåt.
Vi har också fått höra att billigare modeller med nätverksanslutning ska få sin Spotify-uppdatering någon gång i nästa vecka.
Däremot har vi inte hört ett ord ännu om att äldre receivermodeller får någon uppdatering.

21 jan. 2014

Nyheter

LG utmanar Sonos på deras hemmabana

Kampen hårdnar om kunderna som vill lyssna på musiken genom luften. LG lanserar en serie trådlösa nätverkshögtalare som har både enkel inkoppling och HD-ljud.



Precis som de flesta nu för tiden har flera TV-apparater hemma i stället för att samlas runt ett gemensamt TV-altare, har stereon blivit ersatt av små praktiska anläggningar som hämtar musiken trådlöst från nätet. Framför allt ett märke, Sonos, har haft enorm framgång med trådlös musik. Men nu blandar sig LG in i leken med en serie högtalare som utmanar Sonos på deras egen hemmabana.
I första vändan handlar det om två trådlösa, nätverksbaserade högtalare som heter NP8740N och NP8540N och som sprider musik och webbradio till alla rum. De kopplas in till hemnätverket via wifi eller kabel och styrs sedan individuellt så att barnen kan lyssna på dubstep i vardagsrummet samtidigt som föräldrarna lagar mat till klassiska toner i köket.
LG_network_speaker_NP8740_4
Det behövs egentligen bara en enda högtalare för att lyssna på musik, men det går också att koppla in flera högtalare i samma rum eftersom de kan länkas ihop så att de styrs på samma gång.
Nätverkshögtalarna kan spela musik från många olika webbtjänster, till exempel Spotify, och från mobiltelefoner och surfplattor, nätverksdiskar (NAS) och datorer i hemnätverket. De är utrustade med både wifi och bluetooth så att de är enkla att installera och sköta.
Högtalarna styrs från LG:s app till mobil eller surfplatta (iOS eller Android).
LG_network_speaker_NP8740_3
NP8740N och NP8540N är de första modellerna från LG i den här produktkategorin. I pressmeddelandet utlovas ett fantastiskt ljud och en elegant design med inbyggt handtag så att man kan bära med sig dem och lyssna var man vill (så länge det finns ett vägguttag). NP8740N har en effekt på 70 watt och stöder högupplöst ljud (24 bit/192 kHz), och den mindre LG NP8540N har en effekt på 40 watt.
Enligt LG ska högtalarna släppas i Sverige någon gång under första kvartalet. Några priser nämns dock inte.

20 jan. 2014


Lång väntan på Apples jätte-Ipad



Det har ryktats friskt om att Apple har en ny större version av Ipad på gång. Men än så länge har jätte-paddan lyst med sin frånvaro – och enligt nya rapporter lär vi få vänta på den.
Många förståsigpåare har sagt att i år så kommer dator/surfplatte-hybrider och jätte-plattor vara trenden. Samsung har redan lanserat två produkter med skärm på 12,2-tum och Sharp har visat sin rejält tilltagna 15,6-tummare. Men hittills har Apple inte kommit längre än rykten.
Nu kommer det rykten som gör gällande att Apple är på gång – men att vi får vänta ett tag på den.
”Samsungs lansering av sin 12,2-tumsmodell kommer troligtvis tvinga Apple att accelerera sin utveckling av större Ipads. Marknadskällor indikerar att Apple sannolikt kommer att släppa en 12,9-tumsmodell – tidigast mot slutet av det tredje kvartalet” rapporterar taiwanesiska Digitimes.
Apple fortfarande störst
Enligt Digitimes källor kommer Apple och Samsung fortsätt att vara i topp i segmentet när det kommer till global försäljning där Apple förväntas sälja 80-90 miljoner och Samsung 60-70 miljoner under 2014. Vidare så uppges det att Samsung fortsätter med sin strategi att lansera billigare ”Galaxy Lite” modeller.
Så tyvärr alla ni som ville lägga vantarna på en jätte-padda – det blir till att vänta ett bra tag. Men räkna med att både Apple och Samsung kommer att lansera några saftiga nyheter under tiden..

Nyheter

Med den här smartmobilen får du tillbaka privatlivet

Blackphone är en ny smartmobil som lovar att användaren får säkra telefonsamtal, SMS och videosamtal som inte går att avlyssna.



Efter Edward Snowden avslöjade omfattningen av övervakningen som vanliga människor utsätts för av bland annat den amerikanska säkerhetstjänsten NSA och den brittiska motsvarigheten GCHQ är det osäkrare än någonsin hur mycket privatliv vi egentligen har när vi kommunicerar med varandra via internet och telefon.
Tillhör man dem som vill kunna säga vad de vill utan att män i mörka kostymer och svarta solglasögon lyssnra på allt man har på hjärtat, kan svaret vara Blackphone.
Det är en smartmobil som utvecklats i samarbete mellan Geeksphone ochSilent Circle. Det förstnämnde är ett spanskt företag som är känt för att ha lanserat den första mobiltelefonen med Firefox OS, och Silent Circle är ett amerikanskt företag som sysslar med kryptering – grundarna Mike Janke är en före detta Navy Seal-elitsoldat och Phil Zimmerman är berömd för att ha tagit fram krypteringsverktyget PGP.
Blackphone kör en säkerhetsoptimerad version av Android, som kallas för PrivatOS, och telefonen sägs ge säkra och icke avlyssningsbara samtal och SMS. Exakt hur tekniken fungerar avslöjas inte.
Blackphone lanseras officiellt på Mobile World Congress som går av stapeln i Barcelona i slutet av februari, då hoppas vi få reda på mer.

Högtalare

Aria från Focal

Franska Focal släpper Aria, som är en helt ny högtalarserie



Det är inte så ofta det släpps en helt ny högtalarserie från Focal. När det dessutom handlar om ett nytt högtalarelement som sitter genomgående i hela serien blir det extra intressant.
I alla Aria-modeller sitter ett nytt bas- och mellanregisterelement vid namn Flax. 

Precis som W-Elementet, som sitter i Chorus 800W, Electra och Utopia serien, så är Flax också en sandwichkonstruktion – dvs. ett material som ligger på vardera sida om ett fyllnadsmaterial. 



Både Flax- och W-elementen använder glasfiberlager som omslutande material. Glasfibern står för styvheten i elementet. Skillnaden från W-Elementet mot Flax, är det mellanliggande materialet – fyllnadsmaterialet. W-Elementet använder sig av ett industriellt skumlager, Structural Foam, som används i sammanhang där man behöver extrem hållbarhet i kombination med mycket låg massa. 

Flax-elementet använder av lin som mellanmaterial. Ett organiskt material som på engelska kallas för just Flax när det är i fiberform. Flaxmaterialet har nästan obefintlig elasticitet och väldigt låg densitet. Dämpningsfaktorn blir enormt hög och de akustiska egenskaperna mycket goda.
De mekaniska och akustiska skillnaderna mellan 
W-Elementet och Flaxelementet är relativt små, säger man från Focal. Det ska handla om en liten men dock tydlig nyansskillnad i ljudet där lyssnarens preferens får fälla avgörandet om vilken som är bäst. 

Varför då ta fram ett nytt element? Här handlar det mycket om kostnad och produktionseffektivitet. Flax har en naturligt snygg färg med ett levande organiskt mönster. Detta gör att man slipper lackera materialet och kan på så sätt spara in ett stort steg i produktionen.

Även den faktiska materialkostnaden är lägre för Flax mot Structural Foam. Frankrike är Europas största producent av Flax-fibrer och anses att vara en av världens mest kvalitativa dessutom. Områdena Flanders, Picardy och Normandy har mycket gynnsamma väderförhållanden för odlingarna. 
Närodlad HiFi – helt enkelt.
Diskanten känner vi igen från Chorus-serierna. Det är den beprövade inverterade aluminium/magnesium domen. Precis som i Chorus 700 serien har man hämtat upphängningsmaterialet från modellen Utopia i form av Poron. Helt nytt för Aria är en liten horisontell Waveguide som sägs ska förbättra bredden på sweetspot och göra lyssningspositionen än mindre kritisk.
Modellerna i serien består av tre golvare, en stativare och en centerkanal. Det finns även ett anpassat ställ till stativhögtalaren (S900).  

Subwoofers då? Focal har valt att framöver bryta ut baslådorna ur sina högtalarserier och tillverka fristående subwoofers. Tanken är att dessa ska kunna kombineras med många högtalare över flera serier och inte få kunden att låsa sig till en specifik subwoofer bara för att den ingår i samma serie av högtalare som han valt. Räkna därför med att det kommer ett par subwoofers i olika storlekar och prisklasser från Focal i år.

 Priserna för Aria-serien ligger från 7.500 kr för ett par 906 till 30.000 kr för ett par 948.

Nyheter

Spotify tar bort tidsgränsen

Nu finns det inte längre någon gräns för hur länge du kan lyssna på musik gratis.



I Skandinavien har man bara kunnat lyssna på Spotify-musik i två och en halv timme per vecka, alltså tio timmar i månaden, och man har bara kunnat lyssna på samma låt max fem gånger. De första sex månaderna har man dock haft mer generösa regler.
I andra länder som USA, Australien, Hong Kong och Singapore har det däremot inte funnits några begränsningar för gratismusiken. Och nu kommer samma regler till Sverige.
Fast reklamen slipper man inte undan, och det går fortfarande inte att spara musik på mobilen och lyssna på den när man är offline. Vill man ha det får man skaffa Premium-abonnemang, vilket kostar 99 kronor i månaden. Då får man dessutom högre ljudkvalitet (320 kbit/s Ogg Vorbis).

19 jan. 2014

CES 2014

Hybrid-TV från Sharp

På CES-mässan visade Sharp flera superskarpa nyheter – inklusive en helt ny hybrid mellan Full-HD och 4K.





OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den här skärmen hade vi kunnat tänka oss att ha på laptopen: 15,6 tum med 3840 x 2160 pixlar!
Sharp bygger inte bara egna TV-apparater, de levererar också avancerad panelteknik till andra tillverkare. Bland annat har de utvecklat IGZO, en speciell sorts transistorer som möjliggör extremt hög upplösning. Tekniken kan användas för att driva bildpanelerna i allt från små mobilskärmar och surfplattor till datorskärmar – och framför allt stora TV-apparater med 8K-upplösning, alltså med 7680 x 4320 pixlar!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den stora Sharp-panelen har varit med på mässor förut men ser lika imponerande ut varenda gång: Sharp visar bland annat landskapsbilder som man kan titta på från tre meter och knappt ana att det är skärm man ser på. Allt ser otroligt äkta ut! Det japanska TV-bolaget NHK håller redan på att experimentera med filminspelning och distribution av 8K-video, men vi får förmodligen vänta i många år innan tekniken är aktuell för hemmamarknaden. Under tiden får vi ”nöja oss” med 4K!
4K och Full-HD
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sharps nya 4K-modeller är högt specade skärmar med LED-bakljus och HDMI 2.0-stöd för 4K/60p-bildfrekvens som verkligen ser lovande ut. Priserna förmodas bli riktigt konkurrenskraftiga jämfört med TV-apparater från andra märken, framför allt i de större storlekarna.
Förutom 4K kommer Sharp att fortsätta med stora TV-apparater som har vanlig Full-HD-upplösning. Utmaningen med sådana skärmar är just upplösningen, eftersom pixelstrukturen har en tendens att bli synlig när en Full-HD-signal blåses upp till stort format. För att råda bot på det har Sharp, i egenskap av bildpanelsexperter, plockat fram ett intressant äss ur rockärmen …
Quattron+
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sharps nya toppserie med Full-HD är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-skärm heller – den är snarare ett slags hybrid! Den ursprungliga Quattron-tekniken använde sig av en fjärde, gul subpixel (en skärmpixel består i normala fall av de tre subpixlarna röd, grön och blå) som gav större färgdjup och lägre strömförbrukning. Quattron+ går ännu längre, här är subpixlarna uppdelade i två delar, och med hjälp av programstyrning har den japanska tillverkaren lyckats utveckla en Full-HD-TV som ”simulerar” bildkvaliteten i en 4K-skärm. Efter vad Sharp förklarade ska Quattron+-serien faktiskt vara kapabel att ta emot 4K-bildsignaler som den sedan skalar ner till 1080p!
Allt låter kanske en smula avigt, men tekniken visade sig fungera förvånansvärt bra i praktiken: Sharps 80-tums Quattron+-modell hade visserligen inte riktigt samma sömlösa bild som Sharps skärm med äkta 4K, men den var betydligt bättre än vad vi sett från vanliga Full-HD-skärmar, framför allt när vi tar med storleken i beräkningen.
Vad är då poängen med att klämma ut ännu mer av det ”gamla” Full-HD-formater nu när 4K är på ingång? Svaret är naturligtvis priserna. Sharps hybrider med Quattron+-teknik kommer att hamna på ungefär samma prisnivå som dagens Full-HD-modeller (ungefär 35 000 kronor för 70 tum och runt 50 000 kronor för 80 tum) och är därför intressanta alternativ till stora 4K-skärmar som lätt kan kosta uppemot 100 000 kronor.
Vi ser fram emot att testa dessa modeller närmare och jämföra dem mot både Full-HD- och 4K-konkurrenter, för de såg definitivt lovande ut.
Sharps Quattron+-modeller lanseras enligt planerna i Norden från och med mars månad. Priserna är inte satta ännu.

CES 2014

Mer 4K-TV från Panasonic

Panasonic utökar sortimentet med fler 4K-skärmar som de påstår ska kunna matcha bildkvaliteten från deras populära plasmaskärmar.



Panasonics populära plasmaskärmar är ett minne blott i och med att den japanska tillverkaren meddelat att de stoppar produktionen och lägger ner fabrikerna. På CES-mässan visade de alltså bara LED-LCD-baserade skärmar, samt en böjbar OLED-prototyp.
Mer ”plasmalik” bild
Panasonic har uppenbarligen insett att många bildentusiaster föredrar deras plasmaskärmar. De har därför haft som mål att bygga en LED-TV som kan matcha de gamla skärmarnas allmänna bildkvalitet. Det görs med hjälp av en nyutvecklad ”Studio Master Color”-panel med kant-LED som ska kunna återge ett bredare färgspektrum och högre kontrast än dagens WT60-modell som vi testade nyligen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I ett mörklagt rum på CES fick vi studera Panasonic-skärmen närmare, sida vid sida med gamla plasmareferensen ZT60. Bildmaterialet var kanske inte det mest avancerade, men det var ändå uppenbart att färgåtergivningen ligger närmare plasmateknikens än något vi sett tidigare från Panasonic.
AX800-serien blir HDMI 2.0-kompatibel och har precis som föregångaren en Displayport-ingång som gör att man kan koppa in exempelvis en dator.
85-tums prototyp med bak-LED
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nya AX800-serien kommer att finnas i 58 och 65tum. Dessutom visade Panasonic en prototyp av en stor 85-tummare med äkta LED-bakbelysning. Den så riktigt lovande ut – i montern användes den bland annat för att demonstrera bilspel i 4K/60p från en PC i bakgrunden. Vi fick aldrig någon chans att prova spelet eftersom kön med ivriga Formel 1-talanger var för lång, men det så onekligen häftigt ut.
Life+ Screen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panasonic har också förbättrat sitt ”My Home Screen”-menysystem med nya funktioner och finesser. Årets version heter Life+ Screen och ska göra det ännu enklare att skräddarsy material och utseende efter olika användare. Genom att välja sin profil uppe i hörnet kan varje familjemedlem få sin individuella startskärm, beroende på vad man gillar att titta på. TV-program kan prioriteras med hjälp av en ”gilla”-knapp, varpå det visas rekommendationer på startskärmen som bygger på den personliga smaken.
4K Online Player
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När det gäller material att titta på så lanserar Panasonics en egen 4K-streaming-tjänst, där man kan titta på alla bildsekvenser och videosnuttar i 4K-kvalitet. Innehållet begränsas till naturfilmer och liknande, det handlar alltså inte om någon tvättäkta filmtjänst utan snarare om en samling demoscener som man kan ha för att imponera på grannarna.
Panasonics 2014-modeller får europalansering i april. Priser och mer konkret teknisk information meddelas i samband med denna.