19 okt. 2013

TX-L65WT600






Windows 8.1


Nyheter

Nu kan du ladda ner Windows 8.1

Microsoft har släppt en uppdatering till Windows 8. Start-knappen är tillbaka!





Windows 8.1 kostar ingenting för dem som redan har Windows 8 och går att ladda ner på Windows Store och på Microsofts hemsida. Från och med i dag blir operativsystemet också tillgängligt på alla nya Windows-enheter och som separat programvara i butikerna. Att köpa operativsystemet kostar 1 100 kronor, eller 2 500 kronor för Pro-versionen.
– Windows 8.1 fortsätter att utveckla Microsofts vision att vara en naturlig del av människors vardag. Oavsett om det handlar om arbete eller nöje. Windows är den perfekta plattformen att arbeta på, oavsett om du sitter på kontoret eller hemma. Men Windows är också det naturliga valet om du vill spela spel, lyssna på musik eller kolla på film, säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows och Surface i ett pressmeddelande.
I den nya versionen finns en rad nyheter. Här är några av dem:
• Bättre möjligheter att göra personliga anpassningar, med förbättrad startskärm. Nu kan användarna själva välja om Windows ska starta på startskärmen eller på det klassiska skrivbordet. Det går också att hoppa över Live Tiles helt och hållet om man vill.
• Den berömda Start-knappen är tillbaka, vilket förenklar navigering. En uppdaterad app-visning gör det enklare att se alla appar på en gång. En ny hjälp- och tipsfunktion gör det smidigare att komma igång med det nya operativsystemet.


Start-knappen är tillbaka! I Windows 8.1 går det dessutom att starta direkt på skrivbordet.

• Enkel sökning med Bing Smart Search, som hjälper användaren att hitta information, oavsett om den finns i en app, ute i molnet, på en hårddisk eller på internet. I Windows 8.1 finns dessutom Internet Explorer 11, den senaste versionen av webbläsaren och den enda som är helt anpassad för pekskärmar.
• Bättre multitasking. Nu går det att använda och visa upp till fyra appar samtidigt.
• Inbyggd moln-lagring med SkyDrive Files, där användaren kan skapa, redigera, spara och dela med sig av filer var som helst och när som helst, oavsett vilken enhet de arbetar på (PC, surfplatta eller mobil).




18 okt. 2013

Alpha 7 & Alpha 7r


Nyheter

Sony släpper kompakta systemkameror med fullformat

Alpha 7 och Alpha 7r är världens minsta fullformatkameror med autofokus och utbytbar optik – en helt ny produktkategori.



Begreppet fullformat kommer från att kamerorna har bildsensorer som är lika stora som småbildsfilm, alltså 24 x 36 mm. Det är större bildyta än vad som finns i kompaktkameror, och systemkameror som Canon EOS 70DSony NEX-7 eller Olympus OM-D E-M1.
Sonys nya A7 och A7r är faktiskt ungefär lika små och lätta som Olympus OM-D och har dessutom en inbyggd sökare och ett väderskyddat kamerahus.



De två modellerna är snarlika men ett par skillnader finns det. A7 har en 24 Mp CMOS-sensor som motsvarar den i A99, medan A7r har en ny 36 Mp-sensor helt utan lågpassfilter för att ge maximal bildskärpa.
Det finns en annan viktig skillnad också. I A7 är fokussystemet fas- och kontrastbaserat men A7r har bara kontrastbaserat. Vilket får oss att misstänka att A7 passar bättre till actionfoto, HD-video med autofokus och allroundfotografering. A7r är däremot kameran man väljer om stillbildskvaliteten är viktigast.


Kamerorna har en ny NEX-bajonettfattning och det kommer därför en ny objektivserie. A7 och A7r kan fortfarande använda andra Alpha-objektiv med hjälp av en adapter.


BIONZ-bildprocessorn är också ny, precis som den nya OLED-sökaren med 2,36 Mp-upplösning. Andra egenskaper är en 3-tums vridbar skärm med 1,2 Mp samt naturligtvis wifi och NFC för enkel parkoppling med surfplatta eller smartmobil.
Egenskaper
• Nyutvecklad fullformats Exmor CMOS-sensor med 36,4 Mp-upplösning utan optiskt lågpassfilter (A7r)
• 35-mm fullformats Exmor CMOS-sensor med 24,3 Mp (A7)
• Ny BIONZ X-processor med ungefär 3 gånger snabbare behandlingshastighet och områdesspecifik brusreducering
• Nyutvecklad intelligent autofokus, 35 procent snabbare än vanlig kontrastbaserad autofokus (A7r)
• Förbättrad Fast Hybrid-auto-fokus som kombinerar snabb fasbaserad autofokus med precis kontrastbaserad (A7)
• Förbättrad XGA OLED Tru-FinderTM med bred synvinkel
• Praktisk, pålitlig och intuitiv plus smuts- och fuktskyddat magnesiumhus och omfattande personliga inställningar
• AVCHD-video (1920×1080 – 60p/25p) med volymkontroll och ren HDMI-utgång
• 4K-fotoutgang och stöd för Triluminos Display


Båda kamerorna kommer till butikerna i december. A7 kommer säljs både som hus och i kit med ett nytt FE 28–70 mm/f4,0-objektiv. Pris för huset är 14 600 kronor och med det nya objektivet 17 300 kronor. A7R kostar 20 400 kronor.
Sony släpper också nya objektiv till fullformatkamerorna:
Sonnar T* FE 35 mm/f2,8 ZA: 7 600 kronor
Sonnar T* FE 55 mm/f1,8 ZA: 9 700 kronor
Vario-Tessar T* FE 24–70mm/f4,0 ZA OSS: 11 300 kronor
FE 28–70 mm/f3,5–5,6 OSS: pris ej klart
FE 70–200 mm/f4,0 G OSS: pris ej klart





Lumix GM1


Nyheter

Se så liten!

Lumix GM1 är en av världens minsta systemkameror. Men trots ett anspråkslöst yttre är den en riktig värstingkamera



Lite av poängen med de kompakta systemkamerorna är att storleken är mindre och vikten lägre, men att bildkvaliteten ändå är i stort sett lika hög som från stora spegelreflexer. Det gör de små systemkamerorna smidigare att ha med sig, vilket ökar chansen för att de används oftare.
Hittills har Sony NEX-3NNikon 1 J3Olympus PEN E-PM2 och Pentax Q varit de minsta kamerorna med utbytbar optik. Nu kommer en ännu mindre: Panasonic Lumix GM1. Den bygger på samma 16-megapixelsensor som iLumix GX7, men har ett kamerahus som är så litet att det nästan ryms i handflatan.


Bildsensorn hör till Panasonics senaste generation CMOS-sensorer i mFT-format (micro Four Thirds) och har större fotosensorer som är 25 procent känsligare än i tidigare generationer.
Autofokus, processor, wifi, inbyggd blixt, pekskärm, fokusmarkering (peaking) och mycket annat är samma som i GX7, detsamma gäller videofunktionen i HD-upplösning (1080/50i/25p). Slutaren är däremot nyutvecklad för att få plats i det lilla huset. Kameran har ett tyst läge där den inte ger ifrån sig något ljud när man fotograferar. Bildhastigheten är 5 bilder/s i full upplösning.


Kameran är verkligen liten, men känns ändå välkonstruerad. Under konstlädret i svart, silver eller orange döljer sig ett superlätt magnesiumhus som bara väger 204 gram (173 gram utan batteri eller minneskort). Måtten är för övrigt 98,5 x 54,9 x 30,4 mm, vilket gör att GM1 blir marknadens minsta systemkamera när den släpps i slutet av november.
Lumix GM1 säljs i kit med en ny 12–32 mm-zoom med ljusstyrka f3,5–5,6 med bildstabilisator. Panasonic hävdar även att den nya zoomen är ett av de skarpaste av alla små kit-objektiv. Med sina 70 gram och 24 millimeters längd är det åtminstone ett av de minsta!


Det finns också ett kit med både 12–32 mm-zoomen och det ljusstarka Lumix G 20 mm/f1,7, som sitter på den orange GM1 här på bilden.


Priset är 7 000 kronor för kamera och 12–32 mm, eller 10 000 kronor för kamera och båda objektiven.

15 okt. 2013

Com Hem


Com Hem blir tjänsteleverantör i Halmstads stadsnät

Com Hem och Halmstads stadsnät har tecknat ett ramavtal som innebär att Com Hem kommer att agera tjänsteleverantör i Halmstads stadsnät.

Genom avtalet får Com Hem möjlighet att leverera tv, bredband och telefoni till alla de fastigheter som är anslutna till Halmstads stadsnät. Sammanlagt rör det cirka 18 000 hushåll.


- Vår ambition är att nå så många som möjligt med vårt innehåll oavsett vilken infrastruktur som används. Vi är därför extra glada att kunna presentera det här avtalet som innebär att Com Hems tjänster för första gången blir tillgängliga för boende i Halmstad, säger Stefan Trampus, Försäljnings- och Marknadsdirektör på Com Hem.
  
Med ett stort antal anslutna hushåll och hög driftkvalitet uppfyller Halmstads stadsnät de krav som är viktiga för Com Hem när nya avtal av den här typen sluts.
- Vi kan nu glädjande tillkännage att Com Hem är ny tjänsteleverantör i Halmstads stadsnät. Med ett brett utbud av tjänster med en hög kvalité välkomnar vi Com Hem som en nationellt etablerad tjänsteleverantör till vårt öppna nät. Det innebär att de hushåll som är anslutna till Halmstads stadsnät nu får tillgång till ett än bredare tjänsteutbud och får därigenom större valfrihet. Det är också glädjande att vårt interna arbete med att hålla en hög driftkvalitet uppmärksammats och som lett fram till detta avtal, säger Eric Ericsson,VD för Halmstads stadsnät.
Välkomna in till oss så berättar vi mer! /Ljudcenter Halmstad

Nya WIFI-anläggningar från Bose


Nyheter

Nya wifi-anläggningar från Bose

Med de nya SoundTouch-systemen går det att strömma musik trådlöst i alla rum.


Bose lanserar tre nya musikanläggningar som strömmar musiken trådlöst över nätverket. Bose utlovar ett detaljerat, rent och naturligt ljud direkt från internet eller det privata musikbiblioteket – och det är så enkelt att sköta att man bara behöver trycka på en knapp.
SoundTouch-anläggningarna går att använda på egen hand eller sättas upp i nätverk med flera enheter i hemmets olika rum, precis som Sonos och andra liknande system.
Varje enhet kopplar upp sig direkt till internet trådlöst via wifi. Sedan är det bara att strömma musiken som ligger lagrad på datorn eller en nätverkshårddisk. Musiken strömmas i full upplösning, så det är kvaliteten på musikfilerna – eller webbradiokanalen – som sätter gränserna. AirPlay finns också inbyggt.
Tre modeller
SoundTouch 30 är störst och kraftigast och har en waveguide för att sprida ljudet jämnt i rummet. Den är också bestyckad med en ny typ av baselement som utvecklats av Bose.
SoundTouch 20 är lite mindre, men i gengäld mer lättplacerad.
Minst är SoundTouch Portable, som har ett inbyggt batteri och inte är större än en vanlig bok, så att man kan ta den med sig överallt så länge man befinner sig i nätverket.
Knapp eller app
SoundTouch-systemen styrs med enkla knappar eller med en app som har mer avancerade funktioner. På själva högtalaren och på fjärrkontrollen som ingår finns knappar för sex förhandsinställningar som var och en kan skräddarsys för en internetradiokanal, musiktjänst eller spellista. Bose hävdar att det är lika enkelt som att tända en glödlampa.

Med SoundTouch-appen för Android, iOS och Windows Phone går det att använda smartmobilen eller surfplattan för att styra musiken. Funktionen finns också för Mac- och Windows-datorer.
Priser
SoundTouch 30: 6 800 kr
SoundTouch 20: 3 800 kr
SoundTouch Portable: 3 800 kr


Sonos Play 1


Nyheter

Mini-Sonos för alla

En billig introduktion till trådlöst multiroom-system



Sonos är ett av de smidigaste sätten att få ljud i alla rum. Men ett fullständigt system kostar en del när man lägger ihop alla delar. Nu introducerar Sonos ett billigt första steg.

Play:1 är en liten och smidig billig trådlös aktiv högtalare. Du kan streama all din favoritmusik från ditt egna nätverk eller från musiktjänster som Spotify och Rdio. Den har en ny knapp på ovansidan för att pausa uppspelningen eller hoppa till nästa låt.

Egenutvecklade högtalarelement ska ge ett ljud som är större än vad man kunde tro från det lilla kabinettet.





Du kan senare komplettera systemet med de större högtalarna Play:3, Play:5 eller Sonos Playbar för din TV/hemmabio. Eller köp en till och få stereoljud och lägg till en Sonos Sub för bättre basåtergivning.
Sonos Play:1 kostar 1 800 kronor och släpps 29 oktober. Fram till jul får man dessutom den nödvändiga Bridge (värd 500 kr) på köpet.