11 jan. 2014

Nyheter

Kilformade TV-toppmodeller från Sony

Mer 4K-material, fler skärmstorlekar, ny design och förbättrad ljudkvalitet är några av Sonys TV-nyheter i Las Vegas.



Sony är en av tillverkarna som går i bräschen för 4K och har massor av produkter som är skräddarsydda för det högupplösta bildformatet, inklusive videokameror, professionell utrustning och framför allt TV-apparater.
Det japanska märket hade dessutom en av förra årets bästa 4K-skärmar och vi belönade den superskarpa toppmodellen KD-65X9005 med utmärkelsen Årets bildprodukt 2013.
I år satsar Sony ännu mer på 4K och på CES-mässan lanserades tre nya modellserier med 4K-upplösning. Den kritikerrosade 900-serien är uppgraderad med fullt stöd för HDMI 2.0 och 4K-signaler med upp till 60 Hz-bildfrekvens. Den har också fått en ny familjemedlem på 79 tum, förutom 55- och 65-tummarna. Den nya serien har fått vad Sony smått kryptiskt kallar för ”Xtended Dynamic Range”, vilket i praktiken innebär förbättrad kontrast, ljusstyrka, svärta samt utökad färgrymd.
sonyx900b
Wedge-design
Den nya 900-serien har fått en rejäl designförändring: i stället för att göra skärmarna ännu tunnare har Sony givit skärmarna en kilform där den nedersta delen är tjockare än den smala toppen. Utseendet är riktigt intressant och skiljer sig från många andra skärmar. Kilformen har också praktiska fördelar eftersom den innebär mer plats för högtalarna. Högtalarna sitter längre ner vilket ger en lägre tyngdpunkt, vilket innebär i sin tur att stativet inte behöver vara lika kraftigt. De små fötterna monteras antingen på skärmens ytterkanter eller längre inåt mitten, beroende på hur bred TV-bänk man har.
Ännu bättre ljud
Förra årets 900-serie utmärkte sig med sina sidomonterade högtalarem, vilket den fick mycket beröm, men även en del kritik, för. De omfångsrika högtalarna gav ett väldigt bra ljud, men uppfattades också som lite i vägen, framför allt för dem som ändå kopplade TV:n till en ljudanläggning.
Sony har dock valt att fortsätta med och vidareutveckla de stora högtalarna. De speciella högtalarelementen med magnetisk vätska finns kvar, men har fått mer plats att vältra sig i tack vare kabinettets kilform. Om Sony har lyckats förbättra det redan så fina ljudet var däremot svårt att höra i allt oväsen i mässhallen.
X85
Direkt under X90-serien kommer den aningen enklare X85-serien i 55 och 65 tum. De har inte de sidomonterade högtalarna men i övrigt mycket gemensamt med X90-serien, inklusive Triluminos-bildpanel.
Föregångaren kom aldrig till våra breddgrader och i dagsläget är det osäkert om alla modeller ska säljas utanför USA. Om de gör det är de ett billigare alternativ för den som redan har separata högtalare.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Trådlös subbas
Sonys sidomonterade högtalare är inte att leka med. Sonys gamla toppmodell 65X9005 fick maxbetyg för sitt ljud när vi testade den, det enda vi egentligen saknade var en subbas som kunde ge de lägsta oktaverna lite extra fyllighet. I år har Sony hört våra böner och lanserar en trådlös subbas som passar de flesta av 2014-modellerna.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
X95: Ny toppmodell
Fram till nu har Sonys solklara toppmodell varit 84-tummaren 84X9005. Nu fasas den ut och ersätts av nya X95-serien, som hittills bara består av en modell på 85 tum. Den kunde vi beskåda i all sin prakt i Sonys enorma monter – och en sådan bildkvalitet! Förutom den redan knivskarpa upplösningen har Sony lyckats klämma ut en kontrast som får föregångaren att blekna. Och det är inte så konstigt med tanke på att den nya toppmodellen har äkta LED-bakbelysning med tusentals lysdioder bakom LCD-skiktet, vilket ger ett mycket högre kontrastförhållande. De sidomonterade högtalarna har också försvunnit, X95 har bara vanliga inbyggda högtalare, eftersom Sony räknar med att kunderna i den här prisklassen redan har en stor ljudanläggning.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sony-modellerna stöder Netflix nya 4K-tjänst när den lanseras senare i år, samt YouTube 4K. På den amerikanska marknaden samarbetar Sony dessutom med ESPN om streaming av sportprogram i 4K/60p, vilket såg oerhört imponerande ut. Det är dock osäkert om den tjänsten kommer till Norden. Detsamma gäller 4K-videospelaren FMP-X1, som har uppgraderats med möjligheten att spela just 4K/60p och har stöd för HEVH/H.265-videokomprimering.
Sonys nya 4K-apparater kommer till Sverige i sommar. Priser och slutliga modellbeteckningar för de europeiska modellerna är inte klara ännu.

Nyheter

Nu kommer 4K-kamerorna

4K-upplösning gäller inte bara TV-apparater. Nu kommer systemkamerorna som filmar i ultrahög upplösning. En av dem är Panasonics kommande toppmodell.



Rätt ska vara rätt. Canon var först med OES 1C, en spegelreflex med fullformatsensor som lagrar video i 4K, alltså fyra gånger högre upplösning än vanlig 1080-HD-video.
Sony har också visat upp videokameror med 4K på CES-mässan, men mycket tyder på att Panasonic hinner först ut med 4K i en kompakt systemkamera.
Prototypen ser ut som Lumix GH3, Panasonics nuvarande toppmodell – och en av de bästa systemkamerorna med HD-video.
4K-skärmar är utmärkta att visa stillbilder på eftersom de inte bara har bättre upplösning och skärpa, även färgerna kan bli bättre eftersom färgrymden ger plats för fler nyanser. Bilden kan alltså bli både skarpare och mer naturlig.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Panasonic ville inte avslöja för mycket om 4K-kameran, annat än att den kommer att bli dyrare och lägga sig ovanför GH3 i Lumix G-serien. Det är inte ens säkert att den färdiga kameran ser ut som prototypen, men det är åtminstone klart att den får egenskaper som matchar GH3, och mer än så.
Räkna alltså med stöd för 10-bitars videofiler (4:2:2), som är nödvändigt för att öka färgspektrat, och mycket högre frame-rate med upp till 240 Mbit/s datahastighet. Förmodligen får kameran videostreaming via HDMI-utgången, och Panasonic har meddelat att det kommer ett nytt minneskort, SDXC UHS-I Speed Class 3 som ska ha stöd för uppemot 240 Mbit/s.
Panasonic förväntas meddela specifikationer, pris och lanseringsdatum någon gång under februari.



Nyheter

Android-TV från Philips

Toppmodellerna i Philips 2014-sortiment får Android-operativsystem från Google. Det innebär bland annat en möjlighet att ha bättre smart-funktioner och fler appar – inklusive många spel.



Smart-TV-tillverkarna har i flera modellgenerationer försökt göra sina TV-apparater smarta på riktigt. Nu verkar det som om många ger upp försöken att klara av det på egen hand.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
LG har just köpt ett operativsystem och modifierat det för TV-apparater och Philips har vänt sig till mäktiga Google för att få hjälp med sin smart-plattform. De nya TV-toppmodellerna är utrustade med Android, närmare bestämt version 4.2 Jelly Bean, som ursprungligen togs fram för bärbara enheter men som nu anpassats för TV. Tillsammans med en quadcore-processor och 4 GB RAM-minne ska Philips få en potent lösning med gott om datorkapacitet, plus ett stor urval appa från Google Play.
Med Android i TV:n kan Philips TV-apparater kommunicera sömlöst med smartmobiler och surfplattor som kör Android, men de kan naturligtvis även dela innehåll med Apple iOS-enheter och använda dem som fjärrkontroll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
TV-apparaterna är inte heller låsta till enbart Android. Många befintliga appar, till exempel Netflix och andra tjänster, går att nå från den ”vanliga” Philips Smart TV-portalen. Det skulle dock inte förvåna oss om fler TV-tjänster så småningom skräddarsys för Googles egen plattform.
I Googles app-butik finns gott om intressant appar, bland annat många gamla bekanta spel. Och även om alla inte passar lika bra på TV-skärmen så ändrar det sig förhoppningsvis i takt med att antalet Android-baserade appar tar fart.
Spelen kan styras med fjärrkontrollen, mobilen/surfplattan eller helst med en trådlös handkontroll, som finns att köpa från exempelvis Logitech. Och det fungerar förvånansvärt bra. Spelkänslan och grafiken kan naturligtvis inte mäta sig med moderna spelkonsoler, men för att vara inbyggd i TV:n fungerar det utmärkt, framför allt om man är uttråkad i reklampauserna.
I första omgången är det bara Philips dyrare TV-modeller som får Android-operativsystem, allra först är nya 8000-serien som släpps under andra kvartalet 2014.

9 jan. 2014

Nyheter

Tuffa Cerwin-Vega

Så här ser Cerwin-Vegas nya och billiga SL-serie ut. Klassisk design med stora, lättdrivna basar som lär kunna få fart på musiken.



Alla vet att Cerwin-Vega är synonymt med massor av tryck för pengarna. Och det finns inget som tyder på att SL-serien skulle vara annorlunda.
Serien består av fem golvhögtalare, två centerhögtalare, en 10-tums subbas och en stativhögtalare. Alla med den klassiska röda upphängningen runt baselementen, men den här gången finns samma röda ring även på diskant- och mellanregistren.
De största modellerna är trevägare med antingen 10- eller 12-tums baselement som har lång slaglängd och stora spolar och magneter. Allt för att ge bättre tryck.
Svenska importören Hi-Fi Klubben bekräftar att den nya SL-serien beräknas landa med buller och bång i Sverige strax för påsk. Priserna är inte satta ännu


Nyheter

Spela PlayStation-spel utan PlayStation

Hetaste spelkonsolen just nu är PlayStation 4. Fast egentligen behöver du den inte för att spela PlayStation-spel, Sony planerar nämligen att börja streama spel till alla slags enheter.


PlayStation Now är namnet på en tjänst som gör det möjligt att streama spel via nätet till många olika slags enheter – till och med smarta TV-apparater och mobiltelefoner. Det är möjligt tack vare att spelen inte ligger på själva enheten utan på en moln-server ute på internet.
playstation-now
Först till Sonys egna modeller
När och till vilka enheter PlayStation Now blir tillgängligt har inte Sony avslöjat. Först ut är klienter till Sonys egna apparater PlayStation 4, PlayStation 3 och den bärbara konsolen Vita. Därefter kommer nya modeller av Sony Bravia TV – och så småningom även enheter från andra tillverkare.
Eftersom överföringen har kraftigt videokomprimering blir kraven på bandbredd inte stora. Men det krävs en enhet och en anslutning utan fördröjning, så att man inte blir skjuten av motståndarna innan servern registrerar att man har flyttat på sig …
Spelen ska antingen hyras ett och ett eller så kan man köpa ett abonnemang med ”ett stort antal titlar”.
När PlayStation Now kommer till Europa har Sony tyvärr inte berättat. De satsar i första hand på länder som har NTSC-bildstandarden, framför allt Japan och USA.
Tjänsten streamar som sagt PlayStation 3-titlar över nätet. Det gör att PlayStation Now är intressant även för dem som trots allt lyckats lägga vantarna på en PlayStation 4, eftersom den splitternya konsolen faktiskt inte klarar att spela PS3-spel.
Källa: The Verge

Nyheter

Trådlöst musiksystem från Bang & Olufsen


Smartmobilerna har gjort det enkelt att spela musik i form av digitala filer eller från streaming-tjänster. Men musiken stannar ofta i telefonen i stället för att spelas upp på den ”riktiga” stereon eftersom det tar för lång tid att sätta på stereon och upprätta en förbindelse.
Det tänker B&O råda bot på med sin BeoSound Essence. Det räcker med att nudda den för att lyssna på musik. Med hjälp av systemet kommer man enkelt åt digitala musiktjänster i molnet, på datorn eller nätverksdisken, eller från smartmobilen eller surfplattan.
Anläggningen består av en fjärrkontrollbox som till exempel kan sättas på väggen bredvid lysknappen. Allt som behövs är en enkel beröring. Tryck igen för att byta låt eller radiokanal, eller för att ändra volym eller stänga av helt. Elektroniken som tar hand om resten sitter i en låda som göms undan. Lådan är systemets kärna och gör det möjligt att streama AirPlay, DLNA, Spotify Connect, QPlay och att lyssna på tusentals radiokanaler från hela världen. Allt som behövs förutom elektroniken är ett par aktiva högtalare eller ett par vanliga högtalare i sällskap med en förstärkare.
bogo_essence3
Markstudier
De senaste åren har Bang & Olufsen undersökt hur folk umgås med digital musik, bland annat på företagets årliga Innovation Camp om konceptuell design och produktutveckling som har som mål att främja nyheter inom ljud och design.
”BeoSound Essence handlar om att ge folk tillgång till sin favoritmusik på ett enkelt sätt”, förklarar VD:n Tue Mantoni.
”Utifrån våra undersökningar har vi tagit fram marknadens enklaste gränssnitt för alla som vägrar kompromissa med kvaliteten. BeoSound Essence bygger på B&O:s erfarenheter inom användarupplevelser och vår tradition att hitta nya vägar för att förenkla saker och ting.
BeoMusic-app
I samband med lanseringen av BeoSound Essence passar Bang & Olufsen på att presentera appen BeoMusic som gör det enkelt att styra musiken från både iOS- och Android-enheter. Appen styr både anläggningen och ger tillgång till globala webbradiokanaler.
bogo_essence_2
Tillgänglighet och pris
BeoSound Essence går att köpa från och med april. Rik
ade eller fristående fjärrkontrollen kostar 200 dollar.tpriset är 1000 dollar för ett komplett system, med fjärrkontrollen inklusive väggfäste samt elektronikenheten. Extra väggmonter

8 jan. 2014

CES 2014

Superzoomkamera för kräsna

Panasonic flörtar med både amatörer och yrkesfotografer med sin Lumix TZ60, som är en piffig fickkamera med sökare, gott om zoom och råfilslagring.
De små superzoomkamerorna i Panasonics TZ-serie har länge tillhört våra favoriter. Nya toppmodellen heter Lumix TZ60 och har äntligen fått inbyggd sökare. Och dessutom råfilsformat, så att entusiaster kan ”framkalla” bilderna i ett datorprogram vid ett senare tillfälle.
Alla andra kan gotta sig åt 30x zoom från bred 24 mm vidvinkel, snabba bildserier med 10 bilder/s, bildsensor med 18,1 megapixlar, pekskärm, full-HD-video i 1080/50p och – äntligen – elektronisk sökare.
panasonic_tz60_bak
LCD-sökaren är bara 0,2 tum stor och har 200 000 bildpunkter, men är bättre än ingenting i starkt solljus när det är svårt att se vad som visas på skärmen.
Lumix-kameran är den första i TZ-serien som stöder råfilsformat för efterbehandling av bilderna, och har fokusmarkering i sökaren och på skärmen som visar konturen av det skarpa området när man ställer in skärpa för hand.
Runt objektivet sitter en programmerbar ring som man vrider på för att ändra inställningar.
TZ60 har GPS och inbyggt wifi med NFC så att man kan överföra bilder till telefonen eller surfplattan eller använda dem som fjärrkontroll.

CES 2014

Nikon har planer på en ny värstingkamera

Nikon D4 är en av de bästa kamerorna vi har testat. Nu avslöjar Nikon att en efterträdare är på väg. Dags att krossa spargrisen.



Eller förresten, det kan vara smart att vänta ett tag till. Ännu så länge har det inte läckt ut särskilt mycket information om D4S, som kameran förmodligen ska heta. Men räkna med ny bildsensor och processor, plus ett par andra mindre förbättringar.
Det är troligt att D4S får mycket snabbare autofokus, tack vare en helt ny AF-modul, och säkerligen också högre bildhastighet. Dagens D4 har funnits i snart två år och man kan förmoda att Nikon vill vara klara med D4S innan D4 blir för gammal.
Specifikationer, pris och lansering avslöjas längre fram, står det i Nikons pressmeddelande.

CES 2014

Världens minsta och lättaste

Sony skryter med att deras nybörjarkamera A5000 är världens minsta systemkamera i sin klass.



Beskrivningar som världens minsta, lättaste och enklaste, största och så vidare, är alltid bra när man vill väcka uppmärksamhet. Sony har till exempel varit världsmästare i disciplinen ”världens minsta” i 40 år och hävdar att deras nya systemkamera A5000 ingår i samma kategori.
Den är åtminstone världens minsta och lättaste systemkamera med bildsensor i APS-C-format. Uppmärksamma läsare inser säkert att Pentax Q och Panasonic Lumix GM1 är ännu mindre än A5000, men de modellerna har mindre bildsensorer.
a5000
Information om A5000:
  • 20,1 Mp Exmor CMOS-bildsensor med APS HD-format och BIONZ X-processor
  • 180-graders vridbar LCD-skärm för själporträtt
  • 16R11;50 mm zoom
  • Lättviktshus med inbyggd blixt
  • NFC och Wi-Fi för enkel styrning från smartmobiler och surfplattor
  • Stöd för Sonys PlayMemories Camera-app och Photo Creativity-funktioner
  • Finns svart, silver och vitt

CES 2014

Nikons minsta blir ännu bättre

Det syns inte mycket nytt på utsidan men under skalet har Nikon D3300 ny bildsensor, ny processor och nytt zoomobjektiv.


Nikon D3300 är en av de billigaste spegelreflexerna och föregångaren D3200var en av de enklaste att sköta för amatörfotografer som ville skaffa sig mer erfarenhet. I efterträdaren D3300 sitter en ny 24-megapixlars bildsensor som saknar lågpassfilter för att öka detaljskärpan, samt Nikons nya Expeed IV-processor. Det har gjort nykomlingen en smula snabbare, nu klarar den bildserier med upp till 5 bilder i sekunden. Den är också mer ljuskänslig, med ISO 25600 som högsta värde.
D3300-bak
Kameran har samma hjälpmenyer som föregångaren, så att det är enklare att lära sig hur alla funktioner fungerar, och är fortfarande liten och lätt.
Den säljs (äntligen) med en mindre och lättare zoom. Nya Nikkor 18–55 mm/f3,5–5,6 VR II är 30 procent mindre än det stora kit-objektivet som ingick till D3200.
D3300 har däremot inte fått inbyggt wifi utan måste använda adaptern WU-12a för att överföra bilderna trådlöst.
D3300 och det nya Nikkor-objektivet går att köpa i kit från och med 6 februari för 6 300 kronor. Objektivet kostar 2 400 kronor löst.
AFS_DX_18_55_VR2


CES 2014

Ljudlimpor och ljudsockel från Sony

Sony har släppt sin första ljudsockel, plus nya ljudlimpor. Alla ger bättre TV-ljud på ett smidigt och snyggt sätt.



Precis som de flesta ljudlimpor fyller HT-CT770 och HT-CT370 rummet med virtuellt surroundljud och Sony utlovar dessutom en kraftfull bas.
Den senaste trenden är däremot ljudsocklar, som TV:n ställs ovanpå. HT-XT1 (stora bilden överst) är Sonys första i den kategorin.
Extra klarhet
Sony hävdar att deras 2.1-kanaliga och digitala S-Master-förstärkarteknik ska framhäva detaljer och ge ett extra klart ljud till TV-program, filmer och spel med ett potent simulerat flerkanalsljud. Signalbehandlingen görs med S-Force Pro Front Surround-tekniken som ska ge en bred ”sweet spot” så att alla som lyssnar får lika mycket glädje av vad de ser och hör.
Automatiska inställningar
En teknik som Sony kallar för ClearAudio+ gör att du slipper göra inställningar för hand för olika signalkällor – allt från filmer och livekonserter på DVD till favoritmusiken som ligger lagrad på smartmobilen. Alla nya modeller stöder naturligtvis DTS-HD och Dolby TrueHD.
Har du svårt att höra vad som sägs trycker på ”Voice”-knappen så blir dialogen skarpare! Du kan höja nivån i flera steg tills den är lika tydlig som du vill.
Sony_HT-CT770
Dela med sig av musiken
Ljudlimporna och ljudsockeln gör det enkelt att dela med sig av musiken från smartmobilen, surfplattan och andra bluetooth-enheter. Ännu enklare är det om mobilen stöder NFC – då är det bara att hålla den intill högtalaren så görs parkopplingen automatiskt.
Fjärrstyr med mobilen
Högtalarna går att fjärrstyra från smartmobilen eller surfplattan via bluetooth med hjälp av Songpal-appen. I den kan du dessutom fintrimma ClearAudio+, subbasen och andra ljudinställningar direkt från soffan

CES 2014

Böjda TV-nyheter från Samsung

I år satsar Samsung stort på konkava skärmar med 4K-upplösning.



Som vanligt är Samsung en av trendsättarna på årets CES-mässa. Och i år ska skärmen vara böjd! Åtminstone om vi ska tro Samsung och deras TV-designer.
samsung-ultra-hd-tv-105-inch-970x0
På nattens presskonferens i Las Vegas avtäckte Samsung sin nya toppmodell för 2013: en enorm men lövtunn 105-tummare med baksida av äkta trä. Skärmen har det extra breda 21:9-formatet och en upplösning på hela 5120 x 2160 pixlar! Tanken med den konkava formen är dels att göra den tunna konstruktionen starkare och dels att förbättra bilden. Den välvda formen ser bland annat till att hela bildytan får ett mer likformigt avstånd till ögonen, samtidigt som den begränsar reflektioner från sidan. Tekniken används ofta i biografsalonger och kommer nu alltså till flera av Samsungs TV-apparater.
Det gick däremot illa när regissör Michael Bay (som bland annat ligger bakom ”Transformers”) skulle berätta mer om Samsung-skärmens förträfflighet. På grund av problem med telepromptern fick Bay helt enkelt hjärnsläpp och lämnade scenen med oförrättat värv.
Curved_UHDU9000_Front_re
Samsungs nya UD9005 är konkav.
Mer UHD-TV
Lyckligtvis utlovar Samsung mycket fint även från de ”vanliga” TV-modellerna som kommer 2014. Ultra-HD-upplösning (4K) dyker upp i betydligt fler modeller än förut och blir standard i de dyrare 8- och 9-serierna. Toppserien 9005 har naturligtvis konkav skärm och finns i storlekar från 55 ända upp till 78 tum. Strax nedanför kommer den nya 8-serien, även den med 4K-upplösning (3840 x 2160) fast med traditionell, platt skärm.
Flat_UHDU8550_frontR
Nya 8550-serien från Samsung har en mer traditionell platt form och 4K-upplösning.
Mer material
Som bekant blir det inget kul med en 4K-TV om man inte har någonting att titta på. Samsung samarbetar därför med en rad leverantörer, inklusive Netflix som släpper sitt 4K-utbud under första halvan av 2014. Samsung arbetar även med Amazon om att erbjuda mer material med 4K-upplösning till TV-tittarna med hjälp av en särskild app. Och inte nog med det: den som köper en UHD-TV från Samsung får en hårddisk med närmare 50 titlar i 4K-upplösning. I första vändan gäller detta erbjudande dock enbart den amerikanska marknaden.
Stay tuned för mer detaljerad info om Samsungs 2014-modeller!