14 aug. 2013


Nyheter

4K-TV från Panasonic

Panasonic är snart klara med sina första TV-apparater med 4K-upplösning.


Panasonic har hittills nöjt sig med att demonstrera enorma 4K-plasmaskärmar på uppemot 150 tum, samt en 56-tums OLED-skärm med 4K-upplösning och extrem bildkvalitet. Nu finns det tecken på att japanerna kommer att släppa 4K-skärmar som folk kanske har råd att köpa.

Den japanska affärsportalen Nikkei.com spår att Panasonic kommer att släppa Ultra-HD-skärmar från 50 tum och uppåt nu under hösten 2013.
De kommer förmodligen att vara uteslutande LED-LCD-baserade modeller eftersom Panasonic redan har meddelat att de kommer att trappa ner produktionen av sina populära plasmaskärmar. Det är alltså inte särskilt troligt att vi kommer att få se en 4K-plasma, i synnerhet eftersom den höga upplösningen kräver ett så oerhört finmaskigt nät av fosforceller att det inte är praktiskt (eller ekonomiskt försvarbart) att producera.
LG, Samsung och Sony har släppt 4K-skärmar som bygger på den traditionella LED-LCD-tekniken, och fler märken är på gång.
Panasonics första 4K-modeller visas förmodligen på IFA-mässan i Berlin, som går av stapeln i början av september.

Nokia på gång med monster-surfplatta

Windows RT

Nokia på gång med monster-surfplatta

Kodnamnet är Nokia RX-114 och resultaten från en benchmark-webbplats tyder på att surfplattan är en riktig värsting som bygger på Qualcomms Snapdragon 800-processor.



Det har surrat rykten länge om att Nokia ska lansera en surfplatta med Windows RT-operativsystem, alltså surfplatteversionen av Windows 8 som är särskilt avsedd att köra på ARM-processorer.

Nu har det dykt upp en Nokia-enhet med kodnamnet RX-114 på benchmark-webbplatsen GFXBench. Tittar man närmare på detaljerna (se bilden) så ser man att det handlar om en enhet med en quadcore-processor och en Adreno 330-grafikprocessor, vilket är ett tydligt tecken på att apparaten bygger på Qualcomms Snapdragon 800-processor
Den kommande Nokia-surfplattan kommer alltså inte att vara en ren Windows 8-produkt, som till exempel Microsoft Surface Pro, utan slår i stället ett slag för Windows RT, som hittills inte varit någon större succé för Microsoft.
Samsung meddelade till exempel för ett halvår sedan att de inte längre kommer att stödja Windows RT – och deras kommande Windows-surfplatta, Ativ Tab 3, ska ha en fullversion av Windows 8-operativsystemet.

JBL för hobbymusiker



JBL för hobbymusiker

Med en fot stadigt planterad i varje läger är det bara naturligt att JBL använder sig av hifi-teknik i sina nya och billiga studiomonitorer.



Fast det är klart, det är inte bara hobbymusiker som kan dra nytta av aktiva högtalare. Sådana kan passa lika bra i bokhyllan bredvid om TV:n som på skrivbordet, eller var som helst där man behöver små högtalare.

Av alla JBL:s modeller i LSR-serien med studiomonitorer är 305 och 308 de billigaste. Båda är aktiva och har alltså inbyggda förstärkare så att man bara behöver koppla in en ljudkälla för att lyssna på musik.
Trots att högtalarna är gjorda för att passa på alla ställen där det är ont om plats är de inte direkt gjorda för att ge ifrån sig ett klent ljud. Den större LSR308 har två 56-watts förstärkarmoduler, ett till varje element, och JBL:s ”Control Waveguide” som lånats från de mer påkostade hifi-högtalarna och som är ett kort horn som är utformat för att ge så enhetlig och välkontrollerad spridning som möjligt från 1-tumsdiskanten i mitten. I 308:an sitter det ett 8-tums baselement som når ner till respektabla 37 Hz, medan den mindre LSR305 orkar med 43 Hz från sin 5-tummare. Högt spelar de också, 112 respektive 108 dB.
På baksidan har högtalarna små omkopplare så att man kan justera nivån till bas- och diskantelementet för att anpassa frekvensresponsen efter placeringen och rumsakustiken.
Svenska priser är inte klara men i USA kostar LSR308 250 dollar och LSR305 150 dollar.


Ny iPhone 10 september

Väntan är över. Nästa iPhone visas upp om mindre än en månad.



Det är den Apple-kunniga amerikanska webbplatsen AllThingsD som berättar att den (eller de) kommande iPhone-modellen (eller modellerna) kommer att presenteras vid ett ”special event” i nästa månad. 10 september, närmare bestämt.
Lanseringen sker i rättan tid för Apple, skriver AllThingsD. Även om Apple fortfarande tjänar massor av pengar på iPhone så sjunker företagets sammanlagda marknadsandel när det gäller smartmobiler. Det beror framför allt på att andra tillverkare formligen dränker marknaden med billiga, Android-baserade telefoner. 
Internet surrar av rykten om att Apple nu för första gången kommer att lansera en billighetsmodell. Den sägs heta iPhone 5C, men den kommer knappast att bli billigare än 3 000–3 500 kronor.
Den ”riktiga” nya iPhone-modellen – som de flesta tror kommer att heta iPhone 5S – kommer helt säkert att ha operativsystemet iOS 7, som vi har berättat om här, och dessutom förmodas den ha en helt ny säkerhetsteknik i form av fingeravtrycksläsare.
Den 10 september vet vi om ryktena är sanna …

12 aug. 2013

Ativ Book 9 Plus är nya flaggskeppet



Ativ Book 9 Plus är nya flaggskeppet

Högupplöst skärm på 3 200 x 1 800 pixlar
I slutet av augusti släpper Samsung nya ultrabooken Ativ Book 9 Plus. Det är ett nytt flaggskepp från den sydkoreanska tillverkaren och det märks inte minst på den högkvalitativa 13,3-tumsskärmen som klarar upplösningen 3 200 x 1 800 pixlar.
Det ger en pixeltäthet på hela 275 ppi, vilket kan jämföras med konkurrenterna Asus Zenbook Infinity och Acer Aspire S7-392 som ståtar med 2 560 x 1 440 och 221 ppi. Man kan givetvis fråga sig vad man ska med en så hög upplösning till - vad anser ni?
Innuti Ativ Book 9 Plus sitter en Intel Core i5-4200U med två processorkärnor som kör i 1,6 GHz. Grafikkretsen är en Intel HD Graphics 4400. Internminnet består av 8 GB DDR3L och lagringsutrymmet är en väl tilltagen SSD på 256 GB.
Modellen väger in på 1,39 kilogram och är 13,6 millimeter på det tjockaste stället. Enligt webbsajten Sweclockers ska den svenska varianten ha något sämre specifikationer, nämligen 4 GB internminne och en SSD på 128 GB, vilket givetvis är tråkigt.
Cirkapriset på den här datorn är 14 000 kronor och lansering är att vänta i slutet av augusti.

Googles musiktjänst nu i Europa




Googles musiktjänst finns nu i Europa
Google har börjat rulla ut musiktjänsten Play All Access i nio europeiska länder efter den första lanseringen i USA, Australien och Nya Zeeland. De länder som nu blir aktuella är Belgien, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxenburg, Portugal, Spanien, England och Österrike. Så tyvärr, inget Sverige.
Med Play All Access erbjuder Google ett liknande upplägg som Spotify med en prenumeration på en musiktjänst som varje månad kostar några tior. Man kan lägga upp egna låtlistor och även lyssna på radiokanaler likt Apple Itunes Radio. För en månads tillgång till Play All Access får man betala 7,99 euro.
Idag har Google avtal med Universal Music Group, Sony Music Entertainment och Warner Music Group, de tre absolut största aktörerna på marknaden idag. Den som registrerar sig för musiktjänsten får en 30 dagars gratis testperiod, därefter 7,99 euro per månad och efter en tid väntas priset öka till 9,99 euro.

Samsung släpper Windows-tablet i ATIV-serien


Samsung släpper Windows-tablet i ATIV-serien

ATIV Tab 3 är nya Windows-plattan
Samsung ATIV Tab 3 är en tablet med Windows 8 som kommer ut på marknaden under året. Modellen får en Intel Atom-processor, 2 GB internminne och 64 GB lagringsutrymme. Enligt Samsung ska man kunna köpa ATIV Tab i USA kring början på september, därefter sker en successiv ökning av antalet marknader som får modellen.
Skärmen som används är på 8 tum och har upplösningen 1 366 x 768. För att skydda skärmen kan man använda ett tangentbord som medföljer surfplattan och givetvis även ansluta det via bluetooth för att skriva med det när pekskärmen inte är tillräcklig.
Gällande pekskärmen kan nämnas att den klarar fem tryckpunkter samtidigt och är en kapacitiv variant som ska fungera perfekt med den medföljande Samsung S Pen. Pennan är anpassad för att känna av olika hårdhetsgrader beroende på hur hårt man trycker den mot skärmen och kan ge tjockare eller tunnare linjer efter behov.
Vidare kan nämnas att Samsung ATIV Tab 3 kommer med Microsoft Office Home & Student och mjukvara från Samsung, exempelvis S Memo och S Note. Inget cirkapris finns i skrivande stund.

Ny rekord-telefon lanseras i Europa




Ny rekord-telefon lanseras i Europa

En rekord-slimmad telefon är i faggorna. Med sina minimala 5,6 millimeter i tjocklek kommer Umeox X5 att vara världens tunnaste när den får premiär i september.
Det kommer hela tiden nya mobiler som lägger vantarna på titeln som världens tunnaste och varje gång har det filats bort någon tiondels millimeter. Nu får vi uppgifter om att en ny utmanare, Umeox X5, är på väg. Och med sina 5,6 millimeter i tjocklek är den onekligen en tronpretendent då ingen telefon tidigare varit under sex millimeter (i dagsläget är Huawei Ascend P6 den tunnaste på 6,18 mm).
Lanseras som en Thomson
För alla som tidigare inte hört talas om Umeox, så är det en kinesisk tillverkare av Androidmobiler. Men deras X5 kommer alltså att lanseras här i väst och enligt uppgifter till Gizchina är det Thomson som står bakom detta.
Mobilen ska presenteras på den kommande IFA-mässan i Berlin (6-11 september) och tydligen så håller tillverkaren på med att modifiera telefonen för att bättre passa den europeiska marknaden.
När det kommer till hårdvara skriver Gizchina att X5:an får femmegapixelskameror både på fram- och baksidan samt ”en effektiv Mediatek processor”. Skärmstorleken (och här tolkar jag Umeox reklambild) kan vara på 4,2 tum.