13 juli 2013


Samsung Galaxy Mega - en bjässe

Samsung spottar ur sig telefoner i Galaxyserien och senast i raden är bjässen Mega med hela 6,3 tums skärm. 


Jag blev lite sugen på att testa en så kallad Phablet för att se om det är något man kan leva med. Funkar den i vardagen? Den kommer följa med på en resa i Europa nästa vecka tillsammans med kameran Samsung NX300. De båda "pratar" med varandra via NFC bland annat där bilderna från kameran hamnar i mobilen på en gång. Jag tänkte använda telefonen för att fota, filma och nyttja guider till olika städer. Med den stora skärmen och möjlighet till "split-screen" verkar det lättare att vara produktiv och blogga. 
Första känslan av telefonen är att jag inte har en aning om var jag ska placera den?! Det finns inte en enda ficka där jag kan stoppa ner den. Jag har inget fodral eller skal till den vilket gör att jag känner mig osäker på att slänga ner den i väskan. Så var ska man ha den? Jag kommer alltid ha headset kopplat till den för det ser förbaskat dumt ut att prata i telefonen om man håller den till örat. Men designen, med baksidan som liknar kolfiber, är snygg om än plastig.
Telefonen är utrustand med Android 4.2 och så klart LTE (4G). Jag har Telenor och mätte 40,658 Mbit/s ner och 6,777 Mbit/s ner med Bredbandskollen. 
Display - Kristallklar LCD, 6,3 tum, 1280 x 720
Systemminne - 8 Gb
Kamera - 8 Mp, Blixt och autofokus
Mått(HxBxD) - 167,6 x 88 x 8 mm
Vikt - 199g

Samsung köper Boxee - lägger ner DVR-tjänst




DVR-tjänsten från Boxee läggs ner
Efter att Samsung köpt Boxee för 30 miljoner dollar som kommer snart de första märkbara förändringarna som påverkar användarna. Företagen låter meddela att DVR-tjänsten där man för en kostad på 10 dollar i månaden kan lagra inspelade tv-program kommer att stängas ner permanent efter den 10 juli - och därmed försvinner precis allt som lagrats utan möjlighet till återställning.
DVR-tjänsten erbjöd lagringsutrymme utan begränsning och ett löfte om att allt som sparades skulle finnas kvar utan att något togs bort - tills tjänsten nu läggs ner vill säga. Exakt hur många som påverkas är inte känt men kanske är det inte så konstigt att Boxee gärna blev uppköpta av Samsung. Fram till 2012 såldes bara 70 000 exemplar av Boxee Box, en inte helt upplyftande siffra.
Samsung planerar att använda Boxee-mjukvaran i framtida tv-apparater och mobila enheter, men varför inte behålla DVR-tjänsten och erbjuda den som ett komplement framöver stället för att stänga ner och göra användarna en otjänst? Alla anställda på Boxee har erbjudits fortsatt arbete hos Samsung för att arbetet ska gå så smidigt som möjligt. Någon med en Boxee-enhet som har funderingar över köpet?

Nokia Lumia 1020 - 41 megapixelar med fotokärlek



Nya Lumia 1020 är optimerad för sin kamera
Nokia Lumia 1020 är äntligen officiell och under en pressvisning i New York fick vi äntligen de färdiga specifikationerna för den finska mobiltillverkarens senaste flaggskepp. Med en kamerasensor på hela 41 megapixel, optik från erkända Zeiss och Xenon-blixt kan den här telefonen göra ett rejält avtryck på marknaden - och det lär behövas då Sony Xperia i1 ”Honami” visas i september i år.
Med säljstart redan i slutet på juli så lär dock Nokia Lumia 1020 får ett ordentligt försprång och med riktigt trevlig hårdvara under skalet. Processorn är en Qualcomm Snapdragon S4 med dubbla kärnor som kör i 1,5 GHz, 2 GB internminne och Windows Phone 8 är operativsystemet. Skärmen är en 4,5-tums AMOLED-variant med PureMotion HD+ och Gorilla Glass 3.
Optiken som används till kameran är som ovan nämnt från Zeiss, en tillverkare av hög rang som idag gör några av de absolut bästa objektiven på marknaden. Linsdesignen består av 6 element som tillsammans med Nokias optiska bildstabilisering av andra generationen ska ge oöverträffad bildkvalitet från en smartphone idag. Det låter bra och är troligtvis inte långt från sanningen heller.
Speciell app för kameran förinstallerad
Noterbart är att baksidan är något upphöjd kring optiken och blixten jämfört med resten av skalet, men själva ytterglaset är nedsänkt så man inte repar det av misstag när telefonen ligger ner. När man tar en bild sparas två varianter där den ena är i full upplösning och den andra stannar på fem megapixel. Den sistnämnda är gjord för att man enkelt ska kunna dela på exempelvis Facebook.
Väljer man att spela in video kan det göras i 1080p med zoom upp till 4x. Man kan även pressa kameran till 6x men då med inspelning i 720p. Med telefonen följer en speciell applikation för att använda kameran och med den kan man fokusera manuellt, ställa in ISO-tal, blixt, fokus, slutartider och mer. Precis som på en ”riktig” kamera om man nu kan säga så.
Nokia Lumia 1020 väger in på 158 gram och är med sina 10,4 millimeter något tunnare än utmärkta Lumia 920.