21 feb. 2011

Därför ska du skaffa en surfplatta - 5 goda skäl

Med en rad nya surfplattor på väg ut på marknaden är frågan mer aktuell än någonsin, behöver jag en surfplatta?

Det regnar surfplattor just nu och ända sedan CES-mässan i januari har en uppsjö med tillverkare lanserat surfplattor i olika former och färger. Enbart den senaste veckan på mobilmässan, Mobile World Congress visades ytterligare ett par modeller upp.

Du kanske går tankarna på att skaffa en surfplatta, men är osäker på vad den kan göra som din dator och mobiltelefon inte kan göra redan i dag. Till en början kan det tyckas som om en surfplatta är en lösning på ett problem som inte finns, men efter en tids användande så har den faktiskt en hel del fördelar jämfört med både en bärbar dator och en mobiltelefon.

1. Portabel
Jämfört med en bordsdator och de flesta bärbara datorer är surfplattan en smidig och lättburen handdator som du kan ta med dig överallt. Oavsett om du ligger och surfar i sängen eller tar med den på semestern så är surfplattan oslagbar i sin enkelhet och portabilitet.

2. Alltid redo
En annan stor fördel är att surfplattan alltid är på och du behöver därför inte vänta på att den ska starta upp eller ladda operativsystemet. Visserligen har du tillgång till det på din smartphone, men då har du inte tillgång till en bildskärm som är bekväm att läsa på under en längre tid.

3. Produktivitet
Surfplattor är inte speciellt praktiska för att skriva några längre texter på då den är mer anpassad för att konsumera information på. Det går visserligen att köpa till trådlösa tangentbord om så önskas, men generellt är surfplattor inte en bra lösning för att producera innehåll på.

Däremot är den utmärkt för att använda e-post och sociala nätverk. Du kan med fördel även använda den för att hantera dina möten och projekt på när du är ute på fältet.

Eftersom surfplattan även kan användas till att läsa böcker fungerar den alldeles utmärkt för studenter. Istället för att släpa omkring på en väska med böcker kan du ha dem alla samlade på din surfplatta. Det kräver förstås att böckerna i fråga finns i elektroniskt format.

4. Spel och Underhållning
Surfplattor är oslagbara när det kommer till underhållning. De flesta av existerande eller kommande surfplattor har tillgång till någon form av marknadsplats där du kan ladda ned allt från spel och musik till filmer och tv-serier.

Apples Ipad har hundratusentals appar för deras surfplatta och Android likaså, och utbudet växer för varje dag. Vill du dessutom slappa i sängen och titta på en film erbjuder surfplattan omatchad smidighet.

5. Batteritid
En av de största fördelarna enligt de som köpt en surfplatta, är den oslagbara batteritiden. Bärbara datorer brukar normalt endast ha en batteritid på mellan 2-5 timmar. En surfplatta som exempelvis Apples Ipad har en batteritid på upp till tio timmar.
Sonos Controllern


Controllern fungerar med hjälp av radiovågor, vilket gör att du inte behöver ha anläggningen inom synhåll – Controllern fungerar överallt i huset. Du kan välja att köpa till en eller flera Controller-enheter, så att exempelvis barnen kan ha en i andra änden av huset. Då kan hela familjen utnyttja systemet till fullo, och ni slipper kivas om Controllern stup i kvarten. Med systemets smarta ”Cradle” kan du ställa ifrån dig din Controller säkert och samtidigt få den laddad.

Även om du också kan styra Sonos från din iPhone/iPod touch eller din dator, är Controllern fortfarande den ultimata lösningen. Den har ett läckert utförande i metall, den reagerar mycket snabbare än iPoden, skärmen har högre upplösning, den har större räckvidd, den har längre batteritid och inte minst – den finns alltid hemma och till hands
Sonos S5



Sonos ZonePlayer S5 – den ultimata allt-i-ett musikanläggningen till iPhone
ZonePlayer S5 är en gåva från himlen till dig som vill ha en trådlös och användarvänlig allt-i-ett anläggning till din iPhone eller iPod touch. Den är på samma gång enkel, kompakt, läcker, ekonomisk och otroligt välljudande. Allt det nödvändiga inklusive förstärkare och högtalare är inbyggt, och du styr allt trådlöst från din iPhone eller iPod touch!

Via ditt existerande nätverk får du tillgång till all den musik som du har liggande på din dator eller nätverkshårddisk.*

ZonePlayer S5 kan styras via din iPhone eller iPod touch, så du kan komma i gång utan ytterligare inköp. Annars är Sonos egna fantastiska Controller klar att ge dig den bästa möjliga start på framtidens trådlösa univers. Om du redan har Sonos hemma är det ännu lättare. Då behöver du bara ansluta strömkabeln i ZonePlayer S5 och hålla ett par knappar inne i ett par sekunder – så har du musik i ännu ett rum!

Specialdesignat väggfäste till ZonePlayer S5 finns som extrautrustning (VM SO-S5).

Obegränsade möjligheter
Utöver din egen musik kan du gå på upptäcktsfärd bland alla de tusentals radiostationer på internet, inklusive de DAB-kanaler som du kanske redan lyssnar på med en en DAB-radio. Du får också tillgång till online-musiktjänster på nätet. Dessa tjänster (t.ex. Deezer och last.fm) är under hastig frammarch och kommer utan tvivel revolutionera musikvärlden de kommande åren.

Perfekt till iPhone och iPod touch
Om du har en iPhone eller iPod touch, kan du använda den till att styra musiken på ZonePlayer S5. Du behöver bara ladda ner gratisprogrammet "Sonos Controller for iPhone" från Apples App store till din iPhone/iPod touch. Därefter kan din iPod styra Sonos-systemet, och du får en lång rad av samma funktioner som med Sonos egna Controller.

Fantastisk ljudkvalitet
ZonePlayer S5 är inte enbart smart trådlös teknologi. Den levererar också en ljudkvalitet, som du aldrig du normalt förväntar från en anläggning i denna kategori. Med sina fem inbyggda förstärkare och fem högtalarenheter inklusive subbas, spelar den marknadens konkurrerande iPod-system av banan! Om du ändå hittar något, som kan mäta sig med ljudkvaliteten, kan du vara helt säker på, att du också kommer att få betala för det. Och om det också skall vara enkelt och trådlöst, kan du leta – ZonePlayer S5 är i en klass helt för sig själv!

Sonos Multi-Room Music System – den totala friheten
Sonos Multi-Room Music System befriar din musiksamling från både CD-hyllan, PC:n och MP3-spelaren. Och ditt hem slipper bli fullt med med kablar och elektroniska apparater. Bara greppa din Controller eller iPhone/iPod touch, välj ett rum, välj en låt och tryck på "Play". När du en gång har provat, kommer du fundera över, hur du kunnat överleva utan!

* ZonePlayer S5 måste anslutnas till internet för att kunna fungera. Detta sker automatiskt och trådlöst om du redan har ett Sonos-system hemma. Har du inget Sonos-system kan du koppla in S5 till nätverket med en helt vanlig nätverkskabel, eller trådlöst med Sonos lilla ZoneBridge BR100. Det senare alternativet ger full trådlös flexibilitet så att du kan placera ZonePlayer S5 var som helst
Sonos Zp 90



ZonePlayer är den Sonos-komponent som kommunicerar med Controllern och ditt nätverk och ger dig musik i rummet. ZP90 är den passiva verionen som ska anslutas till en existerande anläggning eller ett par aktiva högtalare som till exempel Micropod SE Active från Scandyna.

Lätt, säkert, stabilt, flexibelt...
När du har ställt upp en ZonePlayer i ett rum, oavsett om det är den aktiva eller passiva versionen, så skapar du en förbindelse till Controllern med en enkel knapptryckning. Vips har du ordnat en zon, och så kan du fortsätta i ända upp till 32 zoner! Etableringen av en ny zon klarar du av på den tid det tar att ansluta ett par kablar och skriva in till exempel ”sovrum” på displayen – inget IP-klydd och härvor av nätverkskablar i väggarna. Allt som krävs är att du ansluter den första ZonePlayern till routern i ditt hemnätverk. Därefter skapar Sonos på ett kick sitt helt eget interna och slutna Fi-Fi-nätverk som är både extremt säkert och extremt stabilt. Systemet är nämligen optimerat för streamat, direktuppspelat ljud – och ingenting annat. Glöm alla codec-problem, systemkrascher och virus som man får dras med i PC:ns värld.

Sonos hanterar lätt och smidigt musik från upp till 16 hårddiskar, vilket garanterat räcker hela livet och en bra bit in i nästa. Men det här är inte allt. Via linjeingången kan du nämligen till exempel också ansluta din ZonePlayer i köket till DAB-radion som kanske ändå står där ute. Sen kan du även streama radioprogrammen till vardagsrummet eller badrummet, och du bestämmer själv om det ska ske i komprimerad eller okomprimerad kvalitet. Det här är flexibilitet och användarvänlighet på en nivå som nästan bara skulle kunna överträffas av ett system som på kirurgisk väg installeras i ditt kranium.

Jämfört med de tidigare versionerna stödjer ZonePlayern nu den nya nätverkstekniken SonosNet 2.0 som ger högre överföringshastighet och fördubblar nätverkets räckvidd så att musiken utan problem når de mest avlägsna hörnen av ditt hem. Om du redan är lycklig ägare till ett Sonos-system kan du utan problem använda den nya generationens ZonePlayer tillsammans med de gamla. Den utökade nätverkskapaciteten kommer dock bara att märkas i den nya versionen.
Sonos Zp 120



ZonePlayer är den Sonos-komponent som kommunicerar med Controllern och ditt nätverk och ger dig musik i rummet. ZP120 är den aktiva versionen med en inbyggd stereoförstärkare på 2 x 55 watt, som på egen hand klarar att driva ett par bra Hi-Fi-högtalare. Mer än så behöver du inte för att bygga ut ditt Sonos-system med en ny zon.

Lätt, säkert, stabilt, flexibelt...
När du har ställt upp en ZonePlayer i ett rum, oavsett om det är den aktiva eller passiva versionen, så skapar du en förbindelse till Controllern med en enkel knapptryckning. Vips har du ordnat en zon, och så kan du fortsätta i ända upp till 32 zoner! Etableringen av en ny zon klarar du av på den tid det tar att ansluta ett par kablar och skriva in till exempel ”sovrum” på displayen – inget IP-klydd och härvor av nätverkskablar i väggarna. Allt som krävs är att du ansluter den första ZonePlayern till routern i ditt hemnätverk. Därefter skapar Sonos på ett kick sitt helt eget interna och slutna Fi-Fi-nätverk som är både extremt säkert och extremt stabilt. Systemet är nämligen optimerat för streamat, direktuppspelat ljud – och ingenting annat. Glöm alla codec-problem, systemkrascher och virus som man får dras med i PC:ns värld.

Sonos hanterar lätt och smidigt musik från upp till 16 hårddiskar, vilket garanterat räcker hela livet och en bra bit in i nästa. Men det här är inte allt. Via linjeingången kan du nämligen till exempel också ansluta din ZonePlayer i köket till DAB-radion som kanske ändå står där ute. Sen kan du även streama radioprogrammen till vardagsrummet eller badrummet, och du bestämmer själv om det ska ske i komprimerad eller okomprimerad kvalitet. Det här är flexibilitet och användarvänlighet på en nivå som nästan bara skulle kunna överträffas av ett system som på kirurgisk väg installeras i ditt kranium.

Jämfört med de tidigare versionerna stödjer ZonePlayern nu den nya nätverkstekniken SonosNet 2.0 som ger högre överföringshastighet och fördubblar nätverkets räckvidd så att musiken utan problem når de mest avlägsna hörnen av ditt hem. Om du redan är lycklig ägare till ett Sonos-system kan du utan problem använda den nya generationens ZonePlayer tillsammans med de gamla. Den utökade nätverkskapaciteten kommer dock bara att märkas i den nya versionen.
Xperia Neo

Fakta Xperia Neo
Mått: 116x57x13 mm
Vikt: 126 gram
Skärm: 3,7 tum Minne: 320 MB inbyggt
Kamera: 5 megapixel, autofokus, Xmor-sensor
Batteritid: 400 tim standby, 7 tim taltid, 31 timmars musikuppspelning
Färger: röd, silver, blå
I butik: mars månad