6 sep. 2013

Foto

Nikon uppdaterar testvinnaren

Föregångaren tog full pott i vårt test och nu kommer en förbättrad utgåva med elektronisk sökare. Vi längtar redan efter Nikon P7800!
Seriösa fotografer betraktar inte kompaktkameror som redskap, snarare som leksaker. Men det finns en kategori som faktiskt är intressant eftersom den förenar fullständig kontroll över kameran med råfiler – och nästan alltid en betydligt högre bildkvalitet än från enklare kompaktkameror.
Nikon Coolpix P7700 är en sådan proffskompakt. Och mycket tyder på att nykomlingen P7800 också är det. Om inte ännu bättre. 


Nikon har inte gjort många förändringar av P7700 och det är lika bra det. Det var nämligen inga större fel på den alls, vilket vi märkte när vi testade den i fjol.
Den vridbara skärmen finns kvar på P7800 och detsamma gäller gummigreppet, tumgreppet och alla tydliga rattar och reglage som ger fotografen full koll. 
Föregångaren hade däremot inte – till skillnad från P7100 före den – någon sökare. Nu har sökaren däremot kommit tillbaka, och dessutom har den blivit elektronisk. 921 000 bildpunkter lär göra den tillräckligt upplöst för att den ska gå att använda. Då kan man dessutom vända skärmen så att den blir helt skyddad, så här: 
Optiken är en fin 28–200 mm/f2,0–4,0 med två ED-glas och sju bländarlameller för mjukare bakgrunder.
Kameran har en 12 megapixlars, bakbelyst CMOS-bildsensor och kan ta korta (sex bilder) bildserier med 8 bilder/s. Blixt finns däremot inte, men däremot blixtsko.
Coolpix P7800 finns i butikerna i slutet av september och kostar 5 100 kronor. 

Philips DesignLine intar Ljudcenter!


Philips DesignLine intar Ljudcenter!




Design står högt på dagordningen hos Philips, som rullar ut sina 2013-modeller nu i dagarna. TV-avdelningen har knoppats av till det nystartade företaget TP Vision, som ägs till 30 procent av Philips. Huvudkontor och utvecklingsavdelning för TV ligger fortfarande i Amsterdam och det var där Philips presenterade sin nya design-TV i torsdags. Ljud & Bild var naturligtvis på plats!
TV:n heter DesignLine 8908 och finns i 46 och 55 tum. Designen är tämligen unik: hela skärmen är gjord av en enda stor sömlös skiva av glas och är tänkt att lutas direkt mot väggen, ungefär som man gör med stora speglar och tavlor. Nedersta delen av skivan är genomskinlig och blir gradvis mörkare ju längre upp man kommer, vilket ger ett intryck av att bilden svävar i luften.


Philips konststycke är att limma fast hela TV:n mot baksidan av en härdad glasskiva (4 millimeter tjock på 46-tummaren och 6 tjock millimeter på 55-tummaren). Alla anslutningar görs på baksidan, där det också sitter väldimensionerade högtalare som sprider ljudet åt sidorna. Kablarna kan döljas helt eller delvis, antingen genom väggen bakom TV:n eller ned längs väggen i en vit kabelstrumpa.
Väggfästet som ingår gör att TV:n hänger helt lodrätt, eller med uppemot 10 graders vinkel ut från  väggen.


Som förväntat har DesignLine Philips Ambilight-teknik. Nytt för i år är att man kan överföra Ambilight-omgivningsljuset till extra Philips Hue-färglampor i rummet för att förstärka stämningen ytterligare. TV:n kommunicerar med färglamporna via wifi. Finessen heter Ambilight Hue och kommer som app till TV:n längre fram i år, och sägs också vara kompatibel med vissa av 2012 års modeller.

Miracast
DesignLine 8908 har många smartfunktioner, bland annat en möjlighet att kommunicera med trådlösa enheter. En av de coolaste finesserna kan vara den trådlösa Miracast som gör att man kan strömma TV-skärmens innehåll direkt till Android-baserade mobiler och surfplattor samt till andra TV-skärmar i huset. Det går också att göra tvärtom, att visa innehåll från mobilen eller surfplattan direkt på storskärmen.
TV:n har en dubbelsidig fjärrkontroll med tangentbord på baksidan, vilket är praktiskt när man ska knappa in sökord och lösenord när man navigerar i smart-portalen. Årets fjärrkontroll har dessutom en förbättrad pekkontroll som underlättar när man navigerar i menyer och på webbsidor.

4 sep. 2013


Subwoofer

REL uppåt väggarna

REL presenterar en vägghängd subwoofer som ska kunna mäta sig med golvstående



HiFi-Agenten presenterar nu en vägghängd subbas som de själva menar är i referensklass. De utlovar att den nya REL Habitat 1 ljudmässigt ska kunna mäta sig med de bästa men samtidigt är den mycket lättplacerad och med unika funktioner. Förstärkaren är en klass-D variant på 200 W och bestycknignen är dubbla frontmonterade aktiva 6.5″ element samt en 10″ bakåtriktad passiv radiator.
Den trådlösa sändaren skickar både högnivå (hi level) och lågnivå samtidigt, precis som alla andra REL basar gör med kabel. Intressant är också att den med ett djup på endast 11.5 cm utlovar en basåtergivning ner till 29 Hz. Finishen är i vit pianolack och den kostar 15.000 kr.


Nyheter

Trådlös bluetooth-radio från Tivoli

Den här lilla bordsradion är en modern utgåva av legendariska Model One, nu med stort teckenfönster, fjärrkontroll och bluetooth.
Tivolis välkända radioapparater är många radiolyssnarens favoriter eftersom de låter så bra. Och har ett fint utförande i trä, förstås.
Nya Albergo finns däremot inte i träfärg, bara i svart eller vit lack. På insidan finns AM- och FM-mottagare och en antenn för streaming via bluetooth (A2DP).
Bluetooth innebär att man kan strömma musik från alla enheter som också stöder tekniken, till exempel smartmobiler och surfplattor. En fjärrkontroll ingår också till radion så att man kan styra volym, byta ingång och para ihop enheterna.
DAB-mottagare finns inte i Albergo för närvarande, och det är osäkert om det kommer i framtiden. Tivolis chef, Tom DeVesto, har redan sagt att han inte är så förtjust i DAB-radio utan hellre vill att radioapparaterna ska ha gott om anslutningar.
Den 19 cm breda bordsradion ska kosta 300 euro när den kommer till butikerna i höst.


Nyheter

Microsoft köper Nokia

Microsoft köper Nokias mobildivision för 5,44 miljarder euro. Klart 2014



Nokia som tidigare var världens största mobiltillverkare har haft det tufft de senaste åren. Men 2011 blev man partner med Microsoft och bestämde sig för att köra Windows Phone i alla sina Lumia smartmobiler.
Nu går det alltså ett steg längre och Microsoft köper hela Nokias mobildivision för 5,44 miljarder euro. Förutom att man tar över mobiltelefontillverkningen licensierar man också Nokias karttjänster och patent. Affären måste dock först godkännas av aktieägarna och konkurrensmyndigheterna. Affären väntas bli klar under första kvartalet 2014.
De 32 000 anställda kommer att följa med över till Microsoft. Nokias VD Stephen Elop, som 2010 kom från Microsoft, väntas bli chef för Microsofts nya mobildivision.
Förhoppningsvis kan vi vänta oss en ännu tätare integration mellan Windows 8 och Windows Phone framöver när Microsoft har kontroll över både hård- och mjukvara.


Nyheter

iPhone lanseras 10 september

Nu har den officiella inbjudan till evenemanget gått ut och vissa ledtrådar finns



Ryktena har gått om att Apples nästa iPhone-lansering skulle ske den 10 september och nu har inbjudan gått ut så det är officiellt. Den kommer att hållas vid högkvarteret i Cupertino klockan 10.00.
Det alla verkar överens om är att det kommer presenteras en budgetmodell kallad iPhone 5C. Läckta bilder har visat upp färgglada mobiler och till och med kartonger. Med tanke på färgklickarna i inbjudan så kan det nästan betraktas som säkert att ryktet är sant.
Förmodligen kommer det även en ny premiummodell som förväntas kallas iPhone 5S. Bland ryktena om nyheter nämns en ny 31% snabbare processor kallad A7, en ännu skarpare ”retina+” skärm, 13 MP kamera med dubbel LED blixt, fingeravtrycksläsare, NFC och avkänning av ögonrörelser. Den sägs även komma i nya färger.
Båda modellerna kommer troligen köra den nya versionen av operativsystemet, iOS 7.