8 maj 2014

Nyheter

Philips hyr in super-DJ:n Armin van Buurmen

Med hjälp av Armin van Buuren hoppas Philips kunna sno åt sig en större del av den lukrativa marknaden för DJ-hörlurar.



Hörlurar med kändisnamn har blivit vanligt. Särskilt efter Dr Dre satte sitt namn på de ursprungliga Beats-lurarna 2008, sedan dess är det många kända musiker, diskjockeyer och kändisar som lånat ut sina namn till hörlurar och öronsnäckor.
Skälet är enkelt: ett känt namn säljer. Och det är Beats-lurarna ett bra exempel på, Beats säljer hörlurar för mer än en miljard dollar om året. Inte dåligt för ett företag som bara funnits i 8 år.
Med hjälp av den kända DJ:n Armin van Buuren hoppas Philips på en liknande effekt.
Tillsammans har de utvecklat A5-PRO, ett par rejäla lurar i aluminium med sluta kåpor. Inte olikt AKG:s enastående K267, som tagits fram i samarbete med världsberömde DJ Tiësto.
Philips A5-PRO DJ Kopfhörer - Entwickelt in Kooperation mit Armin van Buuren

Philips ytterst välbyggda hörlurar presenterades på den årliga IFA-konferensen, som denna gång ägde rum i Belek, Turkiet.
Tack vare 50 mm stora element i slutna kåpor var de första intrycken lovande. Med så stora element, drivna av kraftiga neodym-magneter, är A5-Pro riktigt effektiva och tål hela 3500 mkW. Mer än dubbelt så mycket som är vanligt för hörlurar i den här storleken.

Philips_A5-PRO-driver

Inte oväntat fanns det gott om bas, men utan den hopplösa effekten att mellanregistret är dämpat till fördel för bas och diskant. Ljudbilden var mycket klangrik och hade ett generöst detaljomfång och kändes livliga och dynamiska.
Den löstagbara spiralkabeln med 3,5-mm minijack-kontakt pluggas in i antingen höger eller vänster öronkåpa, och de 93 mm stora kuddarna går också att ta loss. Det finns två andra kuddar som går att köpa löst: en mindre och mer lätthanterlig variant som är 80 mm och en 110 mm stor som täcker runt hela örat och passar bättre när man ska sitta hemma och finlyssna. Eller jobba i studio.
Kåporna går att vrida 90 grader och lurarna kan enkelt vikas ihop och förvaras i tygfodralet som ingår.

Philips-A5-black

Philips A5-PRO kommer till butikerna i juni och kostar 300 euro, vilket placerar dem i samma prisklass som AKG K267 Tiësto, vår nuvarande favorit bland DJ-lurar.
Video: Philips A5-Pro i samarbete med Armin van Buuren

Rykten

Ny iPhone blir tunnare än någonsin

Ett läckt skal tyder på att en kommande iPhone-modell får samma design som nuvarande iPod touch.



Apple kan vara på väg bort från den iPhone-design som de haft sedan iPhone 4, som släpptes 2010. Alla Apple-telefoner, bortsett från iPhone 5C, har haft en aluminiumram med helt raka kanter, men nu har det dykt upp ett läckt skal som påstås vara tillverkat till nästa iPhone. Och enligt detta skal verkar det vara dags för en mycket tunnare design med rundade kanter.
Det är gänget bakom YouTube-kanalen Unbox Therapy som har fått tag på det omtalade skalet, och som de demonstrerar i videon nedan går det – under förutsättning att skalet är äkta vara – att dra slutsatsen att kommande iPhone 6, eller ”iPhone Air”, får samma design som nuvarande iPod Touch. Förutom en mycket rundare form blir Apples nya smartmobil tunnare än någonsin.

tynd


Det finns tecken som tyder på att nya iPhone bli lika tunn och får samma design som nuvarande iPod Touch.
I videon kan man nämligen se att iPod Touch, som i sin senaste inkarnation släpptes 2012, passar perfekt i det läckta skalet när det gäller tjockleken, vilket i så fall skulle innebär att den nya telefonen bara blir 6,1 mm tjock. Det är en väsentlig förbättring mot iPhone 5S som är 7,6 mm tjock.
Att Apple redan 2012 kunde bygga en så tunn iPod Touch beror naturligtvis på att den inte innehåller lika platskrävande komponenter för telefonsamtal som en iPhone, så det verkar vara något av ett konststycke om Apple har lyckats minska alla komponenters storlek så att de får plats i ett 6,1 mm tunt skal.

Hörlurar

Focal för finlyssning

Focal kommer nu med en lur som vänder sig till den som sitter hemma och finlyssnar


Efter den portabla varianten Spirit One kommer nu franska Focal med Spirit Classic, en hörlur mer inriktad för finlyssning i hemmets lugna vrå.

 Classic bygger på geometrin ifrån Spirit One och även Spirit Pro, en lur som togs fram för studiobruk. Mindre justeringar i de rörliga delarna har gjorts för att öka tåligheten och delarna runt de kritiska punkterna har gjorts grövre för att stärka konstruktionen.
Huvudbandet är läderklätt och har blivit tjockare och mjukare. De slutna kåporna är större jämfört med Spirit One och uppbyggda av fem separata höljen som omsluter ett 40mm stort Mylar/Titanium element. Varje hölje fungerar som en liten akustiskkammare. 
Det följer med två avtagbara kablar en 4 m kabel av hög kvalitet samt en 2 m kabel med mikrofon och volymkontroll för dem som vill köra med lurarna som headset.

 Spirit Classic har relativt hög känsliget och 32 ohm impedans vilket gör att den borde fungera bra till alla typer av källor, från iPod och liknande till kraftiga hörlursförstärkare. Priset hamnar på 3.000 kr.

Nyheter

Ljudlimpa från Q Acoustics

Hakar på medievågen med Media 4.


Media 4 (eller kort och gott M4) från Q Acoustics är en ljudlimpa med två analoga och en digital (optisk) ingång, samt trådlös Bluetooth-streaming med ljudförbättrande aptX-kodek och NFC-inkoppling. Den har däremot inte HDMI, så digital anslutning måste göras med optisk kabel.
Ljudlimpan är en 2.1-konstruktion och spelar i stereo. Den är bestyckad med två 6,5-tums mellanregisterdiskanter och ett nedåtriktat baselement. Sammanlagt 100 watt driver de tre elementen. Med en bredd på 1 meter passar Media 4 bäst under TV-apparater på 46 tum eller mer.
Fjärrkontroll ingår också och Q Acoustics hävdar att limpan fungerar med många standard-TV-boxar för kabel och satellit. Väggfäste ingår.
Q Acoustics Media 4 börjar säljas i juni och kostar 4 000 pund i Storbritannien, så vi räknar med ungefär 5 000 svenska riksdaler.