9 nov. 2013


Årets bästa 2013

Årets anläggning

Det är inte alltid guldvinnarna i varje kategori blir den bästa anläggningen tillsammans. Men i år har vi tur, de komplettar varandra helt perfekt.




Blu-ray-spelare 
Oppo BDP-103
Pris: 7 000 kr
Hemmabioreceiver
Yamaha RX-A1030
Pris: 11 000 kr
Högtalare
Elac FS 190 5.1
Pris: 33 500 kr

Totalpris: 51 500 kr
Oppo BDP-103 är den bästa blu-ray-spelaren vi har testat i år, och vad passar väl då bättre som utgångspunkt i en hemmabio?
Yamaha RX-1030 utsågs inte oförtjänt till årets hemmabioreceiver tack vare ett stort och fylligt, varmt ljud plus många funktioner och smidig skötsel.
Till sist har vi högtalarna från Elac, som trots sina kompakta mått målar upp en stor och upplöst ljudbild.
Installation
Anläggningen är enkel att koppla upp och ställa in med hjälp av automatisk kalibrering. Det går att välja mellan olika klangideal, i vårt rum lät det bäst med ”Front”-läget som fintrimmar alla högtalarnas klang efter frontkanalerna. Andra alternativ är ”Natural”, ”Flat” eller ”Through”, där det senare går förbi hela tonjusteringen.
Oppo-spelaren kopplas in med HDMI-kabel, men musik i stereo låter ännu lite bättre med analoga kablar – bland annat eftersom PCM-ljud överförs med en smula jitter via HDMI.
Ljudkvalitet
Elac-högtalarna har en härlig upplösning men den analytiska klangkaraktären kan bli i mesta laget om man har fel sorts förstärkare. Yamaha-receivern har en mer fyllig karaktär som passar utmärkt ihop med högtalarna. De kompletterar varandra helt perfekt!
Film och musik låter oerhört finmaskigt och ljudet fyller rummet med luftiga toner. Filmhögtalarsystem med mjukare diskant kan vara behagligare på hög volym, men det sker på bekostnad av detaljer. Elac-högtalarna är inte riktigt byggda för att dundra loss på öronbedövande biografvolymer, för sådant rekommenderar vi ännu lite mer kraft. Fast Yamaha-receivern är fullt kapabel att klämma till med lite mer ihop med ett THX-högtalarsystem.
Den här anläggningen spelar dock gott och väl tillräckligt högt för vanliga vardagsrum, med en upplösning och en tonkvalitet som är oerhört svår att matcha för de här pengarna.
Musik i stereo låter också vackert. Golvhögtalarna Elac FS 197 är lite tama i basen på egen hand men det hjälper att ställa dem på bra spikes, och det kan löna sig att använda subbasen i stereo också.


Kavalkad 2013-2014

Årets bästa TV-apparater

Årets TV-apparater har inte bara bättre bild, de har också blivit enklare att använda så att du får full kontroll över underhållningen!




2012 var första gången majoriteten av TV-kunderna hörde talas om Smart TV, men det är först i år som vi har kunnat se alla smarta lösningar falla på plats. För vad är egentligen poängen med internet och potenta dualcore- eller quadcore-processorer i TV:n om tekniken inte går att använda till något som är smart på riktigt?
I år har de smartaste TV-märkena gjort sin läxa och hittat på nya sätt att berika TV-tittandet. TV-skärmen är fortfarande tänkt att vara en källa till underhållning, men den har blivit mer interaktiv tack vare videotjänster, appar och spel. Du kan alltså i allt högre grad bestämma vad du vill titta på och när. TV:n och surfplattan knyts ihop mer intimt och du kan fjärrstyra TV:n med surfplattan, överföra TV-bilden till surfplatta och mobiltelefon – eller tvärtom: visa bilder från handhållna enheter på TV-skärmen.
4K
2013 har det skett en riktig revolution inom bildkvalitet. De nya 4K-skärmarna representerar framtidens TV-format. Tekniken är fortfarande ung men priserna är redan på väg ner och 4K tycks få ett snabbare fotfäste än många kanske hade trott. Anledningen är uppenbar för alla som sett bildkvaliteten med egna ögon. Det är nästan som att gå från SD till HD en gång till! Med fyra gånger mer bildinformation än Full-HD (3840 x 2160 pixlar mot 1920 x 1080) ger 4K-tekniken ett mycket klarare och skarpare fönster mot verkligheten.
I väntan på att OLED-tekniken ska bli allmänt tillgänglig på konsumentmarknaden har tillverkarna lyckats klämma ut ännu högre prestanda ur den åldrande LED-LCD-tekniken. Det finns dessutom fortfarande bildfantaster som håller fast vid plasmatekniken, och vi tänker inte protestera: i år har vi sett några av de bästa plasmaskärmarna någonsin.


Årets bästa TV i budgetklassen – LG 47LA667V

Koreanska LG fortsätter att vara Samsungs svåraste rival, med massor av smarta och välutrustade TV-apparater.

LG 47LA667V
47LA667V har en vit ram med en silverrand på undersidan. Bordsstativet är snyggt böjt och har klämmor för dold kabelföring på baksidan. Ramen runt skärmen är trådsmal och skapar en illusion av en bild som ”svävar”. LG:s vid det här laget så berömda ”Magic Remote”-pekfjärr gör TV:n befriande enkel att sköta – särskilt när man ska navigera runt bland de många smart-finesserna.
47LA667V är välutrustad med appar och flera av dem är anpassade till pekfjärren. Det går till exempel snabbare att skrolla bland filmerna i Netflix än hos många av konkurrenterna. Tjänsterna laddas snabbt och effektivt.
Bildkvalitet
LG bjuder på en mycket imponerande och prisvärd bildkvalitet, det märks att de har gått seriöst tillväga med bildbehandlingen. Till och med standardläget är bra, med rika och nyanserade färger som inte är övermättade. Bilden är dessutom oerhört skarp utan att överdriva konturer alltför mycket. LG:s egen TruMotion-interpolering fungerar också bra – den jämnar till hastiga rörelser utan att bilden ser konstlad ut.
Detta är en bra allround-TV som även passar till film. LG ger också tillgång till fintrimning av fler avancerade bildinställningar i Expert-läget. Synvinkeln är bra – och fjärrkontrollen är pricken över i. Detta är definitivt en av de mest lättanvända TV-apparaterna i mellanprisklassen! 

Årets bästa TV i toppklassen – Philips 55PFL8008S

Philips 55PFL8008S är en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …

Philips 55PFL8008
55PFL8008S är en välutrustad modell med synnerligen smakfull design och tresidigt Ambilight-omgivningsljus. Ramen är i svart krom vilket ger ett mer exklusivt utseende. Byggkvaliteten är hög, med exempelvis en sockel i solitt gjutjärn i stället för plast.
Bildkvalitet
Philips har fina bildinställningar direkt från fabrik. Förhandsinställningarna ISF Day och ISF Night är kalibrerade efter branschstandarden 6500 Kelvin. Färgåtergivningen är både välnyanserad och exakt. Detaljer i ansikten framträder utan att bilden är grov. Svärtan är påtagligt mörkare vilket ger en bättre djupkänsla. För de här pengarna har 55PFL8008S utan tvekan en riktigt tjusig bild.
Philips har givit sina TV-apparater ett märkbart lyft i ljudet och det gäller 55PFL8008S också. Ljudet från de bakåtriktade högtalarna är väsentligt fylligare och har en öppnare ljudkaraktär än de billigare konkurrenterna. Philips TV har till och med lite bas, vilket förbättrar upplevelsen av film och musikprogram.
Det finns TV-apparater med fler smarta finesser där ute, men för dig som värderar bildkvalitet allra högst är Philips 55PFL8008S en fullträff!


Årets bästa TV i highend-klassen – Sony KDL-46W905

Bravia W905 är Sonys Full-HD-toppmodell och lyckas med hjälp av teknik från de nya 4K-skärmarna leverera osedvanligt häftiga färger!

Sony KDL-55W905
Bravia W905 har en smal design och gott om finesser ombord, inklusive Triluminos, en ny bildpanel som använder sig av avancerad nanoteknik för att klämma ut ännu bättre färger ur den åldrande LCD-tekniken.
Bildkvalitet 
I standardläget är det tydligt att Sony vill visa upp sina nya färger för allt vad de är värda. Detaljer i rött, grönt eller blått framträder väldigt starkt i bilden utan att färgbalansen lider för mycket av det, vilket är ovanligt för att vara LCD. Det är helt klart en ovan känsla att se en LCD-TV med så klara och starka men ändå välbalanserade färger!
När vi växlar från standard- till bioläge försvinner den något överdrivna kulören och de nästan magiska röda, gröna och blå färgnyanserna dämpas markant. Förklaringen är att en stor del av de extra färgnyanser som Sony-skärmen kan visas inte finns i det ursprungliga källmaterialet. Triluminos-tekniken är nämligen framtagen med tanke på framtidens 4K Ultra-HD-format. För att kunna använda de extra färgerna har Sony nyligen lanserat ”Mastered in 4K”-filmer på blu-ray, kodade med deras egen färgrymd XV Color som har väsentligt fler färger än standard-blu-ray.
Sony Bravia W905 är en nydanande TV med till viss del suverän färgåtergivning. När dessutom svärtan och kontrasten tillhör absoluta toppklassen är W905 en TV vi helhjärtat rekommenderar till alla som älskar film, TV-serier och spel.


Årets bästa PLASMA-tv – Panasonic TX-P60ZT60

ZT60 är Panasonics plasmatoppmodell och en TV av absoluta referensklass.

Panasonic TX-P60ZT60
Plasmaskärmarna har i åratal varit förstahandsvalet för de allra kräsnaste bildentusiasterna. Samma entusiaster fällde förmodligen en liten tår tidigare i år när Panasonic meddelade att de har planer på att gradvis trappa ner plasmaproduktionen. Som plåster på såren har Panasonic lanserat en splitter ny referens-TV: den nya toppmodellen ZT60, som skiljer sig från den vanliga VT-serien genom att den har en speciellt utvald plasmapanel som Panasonic kallar för Studio Master Panel.
Bildkvalitet
60ZT60 överraskar med väldigt bra kontrast och ljusstyrka, även i ett helt upplyst rum. Dessutom syns påfallande lite spegel-effekt i ytan, både när man sitter rakt framför skärmen och när man sitter en bit ut mot sidan. Den överlägsna svärtan ger ett fenomenalt djup i bilden, särskilt när vi snurrar favoritfilmer som Star Trek i blu-ray-spelaren. Stjärnhimlen med tusentals småstjärnor på en oändligt becksvart bakgrund är kanske det ultimata testet av reell kontrast. Det är i sådana här praktiska tester som ZT60 briljerar. Panasonics toppmodell ser fenomenalt djup och levande ut, inte bara i lugna, mörka scener utan bevarar lugnet även i mer kaotiska scener när det händer mycket på en gång. TX-P60ZT60 är därför en TV för dig som vill ha det där lilla extra när det gäller bildkvalitet – och är villig att betala för det. Och så länge OLED fortsätter lysa med sin frånvaro är detta en av de bästa TV-apparaterna du faktiskt kan köpa!

5 nov. 2013

Domen står fast: Tv-avgift för datorer

Klubban har fallit och domen står fast. Även fortsättningsvis kommer datorer, mobiltelefoner och surfplattor att räknas som tv-mottagare. Således är de belagda med tv-avgift.
I ett slag så blev alla med en modern mobil, surfplatta eller dator skyldiga att betala tv-licensen. Det står klart efter det att Kammarrätten i Sundsvall fastslagit detta i en vägledande dom. Det rapporterar SVT Kulturnytt.


Avslog överklagan
Det hela kommer ur historien där en man i Skåne ansåg att han skulle befrias från tv-avgift eftersom hans dator inte hade någon programvara för tv-mottagning. Men icke sa Nicke. Kammarrätten avslog mannens överklagande och går därmed på Förvaltningsrättens linje. All form av utrustning som kan ta emot tv-sändningar ska beläggas med tv-avgift.
I och med att överklagan avslogs, så har den licensvägrande skåningen ingen möjlighet att få sitt fall prövat vidare.

Nyheter

Panasonic bekräftar: plasmatillverkningen upphör

Slut med plasma. Panasonic meddelar att de stoppar all produktion av plasmaskärmar redan i december.




Det har länge ryktats om att dagarna är räknade för Panasonics plasmatillverkning och i dag kom till sist de dåliga nyheterna för många filmälskare. Den japanska tillverkaren har offentliggjort att de upphör med plasmaproduktionen redan i december i år. Och före 31 mars nästa år ska hela plasmadivisionen ha stoppats.
Beslutet är ett resultat av sjunkande försäljning och dålig lönsamhet på plasmamarknaden. Panasonic har redan stängt ned två av företagets fabriker och om en dryg månad kommer alltså den tredje och sista fabriken att ha byggt sin sista panel.
Detta innebär att enbart Samsung återstår som plasmatillverkare och det ska bli intressant att se hur länge de håller produktionen igång.
Här är Panasonics officiella pressmeddelande:
Osaka, Japan – Panasonic Corporation today announced that in order to create a business structure that can respond to changes in the business environment and to accelerate the growth strategy of the company, the company will end the production of plasma display panels (PDP) in December 2013, and stop business operations at the Amagasaki P3 Factory (production currently stopped), the Amagasaki P5 Factory (production currently suspended), and the Amagasaki P4 Factory, which is currently operating, by the end of March 2014.
In the display panel business, Panasonic has been promoting the development of non-TV applications and carried out various restructuring measures, such as reduction of fixed costs, for both PDP and LCD panels. Through further fundamental business restructuring, the company is aiming to optimize the business and focus its management resources.
Since 2000, Panasonic has promoted its PDP business and led the global flat panel display market with its strategy of utilizing PDP for large displays and LCD for small- and medium-sized displays.
However, with the rapid development of large-screen LCDs, and facing the severe price competition in the global market brought on by the Lehman Shock in September 2008, the company consolidated production in the Amagasaki P4 Factory, made a shift towards commercial applications and worked to improve the earnings of the business.
Until now, due to the superiority of the picture, Panasonic’s PDPs have received high appraisal and there has been firm demand from customers worldwide. However, due to rapid, drastic changes in the business environment and a declining demand for PDP in the flat panel display market, it was judged that continuing the business would be difficult and a decision was made to stop production.
The company will end sales of plasma TVs for consumer use and PDP related products for commercial use, such as Interactive Plasma Displays, with the products for FY 2014 (ending March 31, 2014). However, by selecting display panels that are most suitable for each product for both consumer and commercial use, Panasonic will work to develop and provide appealing products which meet the demands of customers, and will aim towards new development of its visual and display businesses.

Årets bästa produkter 2013–2014

Årets produkter



Årets bildprodukt
SONY KD-65X9005 4K-TV

Knivskarp dröm-TV

Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!

Sony har varit en ivrig förkämpe för 4K-formatet både i biosammanhang och nu för hemmabruk. Toppmodellen har en upplösning på 3840 x 2160 pixlar och bygger på konventionell LCD-teknik med LED-kantbelysning. Rent designmässigt är den tjusig att beskåda, och även om de sidomonterade högtalarna gör den aningen bredare än andra 65-tummare så är det värt det för ljudet skull.
Bildkvalitet
Första intrycket är som med vilken storskärm som helst: bilden fyller en stor del av synfältet, tillräckligt mycket för att man måste flytta blicken lite för att ta in hela handlingen. Skillnaden mot andra stora TV-apparater är att Sony 65X9005 visar bilden utan sågtandsmönster, grynigheter eller rutmönster av något slag. Uppskalningen från HD till 4K är mycket effektiv tack vare Sonys kraftfulla 4K X-Reality Pro-chip. Till och med streamat Netflix-material ser bra ut – under förutsättning att filmmaterialet är av tillräcklig kvalitet.
För att vi skulle kunna testa med tvättäkta 4K-video hade Sony skickat oss en hårddisk med 4K-demomaterial, inklusive klipp från Total Recall och Spiderman. Och vi kan inte säga annat än… Wow! Den knivskarpa bilden skapar nästan ett slags 3D-effekt på egen hand, utan att man behöver 3D-glasögon! Bilden har mängder av detaljer, men det är sömlösheten och känslan av glas som försvinner som ger en extra dimension jämfört med uppskalat blu-ray-material. Ögonen slappnar av mer och det är nästan som att titta genom ett fönster mot verkligheten …
Tyvärr tar demosnuttarna slut alldeles för fort och det finns inte mycket annat videomaterial att få tag i i dagsläget. Men en sak är säker: det här vill vi se mer av!


Årets fotoprodukt
Canon EOS 70D

Årets drömkamera

Med den här kameran har Canon både lyckats vara innovativa och behålla EOS-seriens bästa egenskaper.

Om man ser tillbaka på föregångarna i Canons EOS-serie ser de förvånansvärt lika ut. Bortsett från några smärre ändringar här och var har Canon hållit sig till samma användarvänliga recept år efter år.
På insidan har kamerorna genomgått större förändringar vilket lett till högre bildkvalitet, större buffertminne, högre bildhastighet och exaktare ljusmätning. Funktionsnivån har ökat stadigt och nu för tiden är Canons spegelreflexer små datorer i konservativa inpackningar.
Det finns en EOS-kamera för varje behov och plånbok, och 70D är långtifrån den dyraste. Det är däremot den mest innovativa på länge. Kameran ser lika konservativ ut som en Burberry-rock, och är lika lättskött och slitstark, men på insidan sitter en helt ny bildsensor med en unik egenskap. Kameran med pekskärm och wifi har en 20 megapixlars sensor med två fotosensorer för varje pixel. Den ena används för att styra fokus och den andra för att fånga upp ljuset. Dual Pixel-sensorerna ger en blixtsnabb och ytterst precis autofokus i live-view. Lika viktigt är en mjukare och samtidigt snabbare fokusering när man filmar och när man tar bildserier med 7 bilder i sekunden.
Tillsammans med Canon-optik med tystgående STM-motor (till exempel EF-S 18–135 mm) är Dual Pixel en fullträff! Man kan panorera medan man filmar utan att fokuseringen jagar och man slipper oväsen. Försök göra det med någon annan spegelreflex!

Årets ljudprodukt
WiMP HiFi

Strömmande guld-ljud

Äntligen! Med Wimp HiFi streamar du musik i CD-kvalitet.

Streaming är det nya sättet att spisa musik på. I stället för att rota fram CD-skivorna eller låta musiken ockupera merparten av hårddisken, strömmas låtarna direkt från internet. Sådana tjänster ger tillgång till snudd på obegränsade mängder musik.
Även om det finns många hifi-komponenter av hög kvalitet som streamar musiken på ett utsökt sätt har själva streaming-tjänsternas ljudkvalitet haft sina begränsningar och legat under CD-kvalitet.
Tills nu. Wimps nya HiFi-abonnemang gör det nämligen möjligt att spela musik i förlustfri CD-kvalitet!
Förlustfritt paketerade data
Det vanliga Wimp-abonnemanget har 320 kbit/s AAC som högsta upplösning men om du väljer HiFi-versionen får du FLAC-upplösning (Apple Lossless om du har iOS-prylar). Precis som MP3 tar AAC-formatet bort information från musiksignalen för att minska lagringsplats och krav på bandbredd, medan FLAC och Apple Lossless är ljudvärldens svar på ZIP-filer. Alla data packas alltså ihop i en fil för att ta så lite plats som möjligt och packas sedan upp när filen har överförts från sändare till mottagare. Eftersom alla data rekonstrueras helt perfekt påverkas inte ljudkvaliteten.
Vi har längtat länge efter reell CD-kvalitet från digitala musiktjänster. Att Wimp äntligen lanserar detta visar att de verkligen tar audiofiler på allvar. Hittills har vi kunnat lyssna på CD-kvalitet från den franska streaming-tjänsten Qobuz, men vem orkar navigera genom franska menyer och starkt begränsad tillgång på svensk musik? Wimp har både bättre musik och svenskt gränssnitt!
Wimp HiFi är lika enkelt att använda som den vanliga Premium-versionen. Du får bara ännu bättre ljud! Ännu så länge finns tjänsten till smartmobiler och surfplattor med Android och iOS, samt till stationära hifi-spelare som Sonos och Bluesound. En desktop-version till hemdatorer är också på gång – och vi utgår från att fler hifi-tillverkare kommer krypande inom kort!