20 aug. 2014

Nyheter

Spotify får ny EQ-funktion

Efter stor efterfrågan får Spotify en rad EQ-inställningar i iOS-appen.



Enligt Spotifys produktchef Sten Garmark har många användare efterfrågat en inbyggd equalizer i iOS-appen. I dagsläget är det en av våra mest efterfrågade funktioner för iOS, säger han i ett pressmeddelande.
22 EQ-inställningar
Den nya EQ-funktionen för Apple-mobiler och -surfplattor innehåller sammanlagt 22 förprogrammerade inställningar, inklusive Electronic, Hip Hop, Acoustic, Classical, Small Speakers och Loudness. Detta har redan iOS-produkterna inbyggda i sina menyer, men även om många tredjepartsprodukter stöder denna EQ-funktion även när man spelar musik genom Spotify, så gäller det inte alla. Speciellt Spotify Connect-produkter fungerar inte, eftersom avspelningen görs av själva hifi-produkten och inte i mobilen eller surfplattan
Vi tycker att EQ är en god idé, eftersom man kan korrigera för en annars livlös ljudkvalitet från ett par mediokra hörlurar eller högtalare. Däremot skulle vi vilja ha en ännu mer utökad EQ-funktion, nämligen en som är anpassad efter specifika hörlurar och högtalare.
Tänk om det fanns en EQ-funktion där man kunde välja vilken hörlur eller högtalare man lyssnar genom, och att ljudet sedan korrigeras så att det låter helt optimalt genom just den modellen. Då justeras inte ljudet efter personlig smak när det gäller musikstil eller klangkaraktär, utan så att ljudet blir helt optimalt i just de hörlurar eller högtalare man använder. Nackdelen är förstås att ljudet inte går att fintrimma efter lyssnaren, utan efter hur tillverkaren anser att det ska låta. Men vi tycker ändå att det hade varit kul med en sådan funktion – den är naturligtvis svårare att göra, men är desto bättre.
Till dess hälsar vi den nya Spotify EQ-funktionen välkommen.

Nyheter

Ljudlimpa från Klipsch

R-10B från Reference-serien utlovar bra ljudtryck och upplösning, plus subbas, horndiskant och trådlöst Bluetooth-ljud.




Tack vare sina horndiskanter har alla Klipschs högtalare en effektivitet som ligger över genomsnittet. Det betyder att man får högre ljudtryck från lägre förstärkareffekt, vilket inte är någon nackdel när det handlar om smala soundbar-högtalare.
Horndiskanter har en annan fördel också, i form av en mer kontrollerad spridning av ljudet, som inte studsar lika mycket på väggar, tak och golv innan det träffar lyssnaren. Resultatet är en mer kontrollerad ljudbild, som inte ställer lika höga krav på rum och placering som normala domediskanter med större spridning.
Tack vare två mellanregisterelement och två horndiskanter samt en trådlös, 8-tums subbas utlovar Klipsch tuffa film- och TV-upplevelser i ett användarvänligt format.
Dolby Digital och Bluetooth
Ljudlimpan har inbyggd avkodning av Dolby Digital och både en analog RCA-ingång och en optisk digitalingång, plus Bluetooth med aptX som utnyttjar den begränsade Bluetooth-bandbredden bättre genom att komprimera den digitala signalen mer effektivt.
En virtuell surroundfunktion simulerar flerkanalsljud och ger en större rymdkänsla.
R-10B har fjärrkontroll och kan dessutom lära sig kommandon från TV:ns vanliga fjärrkontroll, så att du kan använda den i stället för att ändra volymen eller dämpa ljudet helt (mute). Två skruvhål på baksidan för väggmontering och två fötter för bordsplacering ingår.
Klipsch R-10B
• Total förstärkareffekt: 250 watt
• Två 3-tums mellanregister
• Två Tractrix-horndiskanter
• Aktiv trådlös bashögtalare med 8-tums element
• Frekvensomfång: 27 Hz – 20 kHz
• Analog och digital linjeingång
• Bluetooth (A2DP och aptX)
• Standby-strömförbrukning: 0,5 watt
• Fjärrkontroll
• Vägg- och bordsplacering
• Mått (H x B x D):
Ljudlimpa: 10,5 x 101,6 x 7,1 cm,
Subbas: 33,6 x 40,6 x 13,3 cm
• Pris: Ca 6 000 kr

Nyheter

Äntligen en metallmobil från Samsung

Samsung Galaxy Alpha ska täppa till truten på kritikerna




Samsungs serie med Galaxy S-smartmobiler är några av de mest uppskattade i hela världen, men den koreanska elektronikjätten får ofta höra gnäll för att de kostsamma telefonerna är byggda uteslutande av plast i stället för dyrare och mer exklusiva material som metall och aluminium, vilket rivalerna Apple iPhone 5S och HTC One M8 är gjorda av.
Före lanseringen av nuvarande toppmodellen Galaxy S5 gick det till och med rykten om att det nya flaggskeppet skulle bryta med Samsungs designfilosofi och vara byggd uteslutande av metall. Men som bekant blev det inte så.
Nu är däremot Samsung färdiga med en smartmobil som kanske kan få tyst på alla plasthatare.
”Galaxy Alphas eleganta estetik och kompakta konstruktion representerar en helt ny design, skapad för dig som inte vill behöva tumma på funktionaliteten för att uttrycka din personliga stil. Rundade hörn, metallram och en mjuk baksida är några av karaktärsdragen i Galaxy Alphas stilrena formspråk”, som Samsung uttrycker saken i ett pressmeddelande.
Den glatta baksidan är dock fortfarande av plast, men metallramen är en klar förbättring mot Samsungs traditionella design, och Galaxy Alpha är dessutom en av de lättaste Samsung-mobilerna någonsin och väger bara 114 gram.
Det handlar dock inte om någon lyxmodell av Galaxy S5. Galaxy Alpha har inte samma fina specifikationer på alla områden som toppmodellen.
SM-G850F_Galaxy-Alpha-front-and-back-GOLD
Först och främst är skärmen mindre, och detsamma gäller upplösningen. Galaxy S5 har en 5,1-tumsskärm med Full HD-upplösning (1920×1080) medan Alpha får nöja sig med 4,7 tum och 1280×720-upplösning. Den har samma internminne och lagringskapacitet som Galaxy S5, men klarar inte microSD-kort och kan alltså inte byggas ut med mer minne. Alphas kamera har 12 megapixlar att jämföra med S5:s 15 megapixlar.
Däremot är metalltelefonen både lättare och tunnare än Galaxy S5: 114 gram och 6,7 millimeter mot 145 gram och 8,1 millimeter.
Galaxy Alpha delar många smarta funktioner med Galaxy S5, bland annat Ultra-Power Saving Mode, Private Mode och fingeravtrycksläsare.
Samsung Galaxy Alpha släpps i butikerna 12 september. Priset är 5 900 kronor.
Specifikationer
Operativsystem: Android 4.4.4 KitKat
Skärm: 4,7-tums Super AMOLED, 1280 x 720
Processor: Octa Core (Quad 1,8 GHz + Quad 1,3 GHz)
Internminne: 2 GB RAM
Minne: 32 GB
Kamera: 12 Mp + 2,1 Mp
Trådlöst: 4G LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC
Mått: 132.5 x 65.5 x 6.7 mm
Vikt: 114 gram
Batteri: 1860 mAh

Soundbar

Soundbar från Focal

Franska Focal lägger en ny dimension till sitt digra högtalarprogram - firmans första soundbar: Dimension!




Det är inte mer än nio år sedan när Yamaha visade upp troligtvis världens första (kommersiella) ”ljudlimpa”. De kallade den för en ”Digital Sound Projector” och på CES mässan i Las Vegas var det rätt mycket uppståndelse kring denna konstiga långsmala sak som enligt utsago levererade 5.1 ljud med samma omslutande effekt som om du hade surroundhögtalare placerade lite snett bakom dig. 
Ljudlimpans introduktion var en följd av platt tv:ns intåg i våra hem. Men en platt tv har nästan utan undantag eländigt ljud, efterfrågan på externa ljudsystem har ökat och ljudlimpan är ett av de populäraste alternativen idag – mycket på grund av sin ”allt i ett” lösning som heller inte tar så mycket plats. De flesta större elektronik- och högtalartillverkare har en soundbar i sitt sortiment – konkurrensen är mördande. Focal har dock valt att ge sig in i konkurrensen. Man säger att man vill lyckas genom att erbjuda en Soundbar med riktigt bra ljud.
Projektet startade för två år sedan och Dimension representerar faktiskt Focals största satsning någonsin. Man säger att man aldrig lagt ner så mycket resurser i en produkt vad gäller research and development. Allt är nydesignat och speciellt framtaget för Dimension. Stommen utgörs av fem nya 4″ element med ”Ultra Flat Design”. Ett högtalarelement för varje kanal – alla identiska. Man gör inte någon fasvridning i surroundkanalerna för att försöka få till någon form av ”Virtual Surround”, hos Focal har man inte imponerats av den typen lösningar.  Det finns totalt sex kanalers förstärkning på sammanlagt 450Watt i dimension. Den sjätte kanalen är reserverad till en extern subwoofer. Förstärkarna är klass-D konstruktioner som Focal använt i flertalet tidigare produkter. Chassit är i svarteloxerad aluminium med dubbla reflexportar på sidorna.
Dimension har två HDMI ingångar, en normal ingång för Blu-Ray, TV Box etc. samt en in/utgång med Audio Return Channel som ska kopplas till TV:n. Utöver dessa finns en optisk digitalingång (TOSLINK) samt en analog ingång. Den analoga ingången togs med främst för att koppla in en APTX Bluetooth receiver då Dimensions aluminiumchassi gjorde det omöjligt att bygga in Bluetooth receivern då signalen inte kan tränga igenom det skärmade chassit. Dimension finns därför att få bundlad med en APTX mottagare från Focal. Då får man bluetooth funktionen till ett lågt tillägg, samtidigt som de som faktiskt inte behöver Bluetooth slipper betala för den.
På utgångssidan finns en lågnivå subwooferutgång samt en högnivå subwooferutgång anpassad för Dimension Subwoofer. Här sitter även fyra switchar med vardera tre läge för att justera ljudet efter sittavstånd,rumsakustik, Dimensions placering samt om man använder sig av subwoofer och i så fall vilken typ. På högersidan sitter en touchdisplay som aktiveras när man närmar sig med handen. Här kan man välja ingång, justera ljudnivån, sätta Dimension i Night Mode samt stänga av. Dessa kontroller återfinns också på fjärrkontrollen där man dessutom kan justera basnivå och lipsync. Det följer med ett väggfäste för att skruva fast Dimension på väggen samt ett par vinklar så att man kan ställa den på bänk.
Focal kommer även med en specialanpassad Dimension Subwoofer med flat-top design, vilket innebär att den kan placeras bakom ljudlimpan och fungera som plattform för TV:n. Subwoofern är konstruerad för att dämpa bort resonans och har en glasskiva på toppen för att skydda ytan och ”ge ett sobert intryck”. Internt sitter två elliptiska element i Push-Push konfiguration med varsin basreflexport. Elementen är elliptiska och speciellt framtagna för Dimension Subwoofern. Med suben i systemet ökas frekvensområdet nedåt från 50Hz ner till 30Hz.
Dimension kostar 10.000 kr och Dimension Subwoofer 4.000 kr.

Nyheter

Större ljudsockel från Canton

DM75 är gjord för stora TV-apparater och sägs fylla rummet med bra ljud och plenty med bas.



Nu kommer storebror DM75.
Det verkar som om TV-apparaterna ute i stugorna fortsätter att växa, därför insåg Canton att det var nödvändigt att kunna erbjuda en soundbar-högtalare som även passar stora skärmar. Ett större kabinett innebar dessutom plats för fler högtalarelement. DM75 har fyra basar på undersidan i stället för DM50:s två. Storebror har två mellanregister och två diskanter, och tillsammans utlovar Canton att de täcker ett dubbelt så stort register som lillebror – och lite till.
Virtuell surround
DM75 skapar ett virtuellt surroundljud, precis som lillebror, och har en analog ingång förutom till koaxial och optisk digitalingång. Behöver du mer bas finns en utgång för extern subbas.
Ljudsockeln kan strömma ljud från trådlösa Bluetooth-enheter och använder aptX-komprimering för att låta bättre.
Både Dolby Digital och DTS stöds via digitalingångarna.
Canton DM75 tål TV-apparater som väger upp till 40 kilo och finns i tre olika färger: svart, vit och silver. Den finns redan ute i butikerna och kostar 5 500 kronor.