25 maj 2009

EICTA om TV-apparaters energiförbrukning



Viktigt förtydligande på uppdrag av den europeiska elektronikindustrin.

På senare tid har det i tidningsartiklar hävdats att försäljningen av plasma-TV snart kan komma att förbjudas av energieffektivitetsskäl. Sådana påståenden är i sak felaktiga.Enligt det relevanta EU-direktivet kan en teknik som plasma inte förbjudas så länge TV-apparaterna (som använder denna teknik) uppfyller kraven på energieffektivitet.

EU och dess medlemsstater arbetar just nu med nya regler för att garantera ökad energieffektivitet hos tv-apparater, oavsett teknisk lösning, såväl plasma som LCD, CRT, osv.Alla tillverkare kommer att tvingas uppfylla dessa nya minimikrav vad gäller effektivitet för att få fortsätta tillverka, importera och sälja tv-apparater på den europeiska marknaden. De nya reglerna förväntas komma att tillkännages under andra halvåret 2009.

Efter en övergångsperiod förväntas produkterna uppfylla reglerna under andra halvåret 2010.
Det är viktigt att förstå att alla relevanta tekniker, det vill säga plasma-, LCD- och CRT-apparater, förbrukar energi på olika sätt. Inom branschen har man dock tagit fram enhetliga kriterier som omfattar alla tekniker och som gör det möjligt för konsumenterna att göra jämförelser.

Sammantaget kan sägas att både LCD- och plasmatekniken har gjort stora framsteg under de senaste åren vad gäller energiförbrukning. Vid den senaste upplagan av elektronikmässan Consumer Electronics Show i Las Vegas presenterade många tillverkare aktuella och framtida lösningar som visar på branschens fortsatta intresse av att ytterligare förbättra energiförbrukningen, oavsett bakomliggande teknik.

"Det är stora skillnader mellan hur de olika teknikerna fungerar vad det gäller energikonsumtion. En LCD skärm har te.x. en konstant bakgrundsbelysning och förbrukar därför maximalt med energi hela tiden medan energikonsumtionen för en plasma istället varierar beroende på vad du tittar på. Det är därför det viktigt att konsumenterna tittar på energiförbrukningen baserad på genomsnittlig förbrukning vid normalt tittade för att få en så bra bild av den verkliga energikonsumtionen som möjligt och inte tittar på maxvärden. Vi på Panasonic arbetar mycket med miljötänkande och med att sänka energiförbrukningen på våra produkter.

För 2009 års produkter har vi till exempel sänkt energiförbrukningen med upp till 50% på våra plasmor och vid ett oberoende test av 32 tums LCDer utfört av energimyndigheten visade det sig att Panasonics LCD förbrukar minst energi av alla testade 32 tums TV apparater, något som vi är väldigt stolta över." säger Olivia Enquist, Nordisk Produktchef TV, Panasonic Nordic AB.
Om EICTA:EICTA, grundades 1999 och är språkrör för den digitala teknikindustrin i Europa, som består av stora och små företag inom branscherna IT, kommunikationsteknik och konsumentelektronik. Den består av 61 större multinationella företag och 39 nationella företag från 28 europeiska länder. Totalt representerar EICTA mer än 10 000 företag över hela Europa med över 2 miljoner anställda och en omsättning på över 1 000 miljarder EUR.

Inga kommentarer: