26 sep. 2011

Billig Iphone lur på gång



Ett Apple som breddar sitt utbud med en ”budgetlur” riskerar lägre lönsamhet. Men lyckas jätten skapa köpsug lär volymerna kompensera så att vinsterna fortsätter att öka. Mindre spelare som Sony Ericsson lär få det tufft om Apple breddar sig.

Det är som vanligt gott om rykten kring Apple och dess produktutbud. Det ska bara vara veckor kvar innan Iphone 5 dyker upp i butikerna. Den 4 och 7 oktober är två datum som nämnts.

Det ryktas också om att ytterligare en modell ska lanseras samtidigt. Det skulle handla om en billigare variant. Den amerikanska investmentbanken JP Morgan hävdar att ”Iphone 4-plus”, en uppgraderad Iphone 4, ska lanseras.

Prismässigt ska den ta plats i mitten på smartphonemarknadens prislistor och vara ett vapen för att växa i Kina, rapporterar Apple Insider, som läst analysen.

Det har även talats om en ren budgetvariant.

Nu är ”billigare” ett relativt begrepp. Apple spelar i en egen liga när det gäller att kunna ta betalt för sina mobiler. Och en ”budget-Iphone” lär knappast vara billig.

Oavsett om det dyker upp en billigare variant av Iphone i början av oktober och hur den i så fall prissätts är frågan värd att lyfta. Det är nämligen högst sannolikt att världens högst värderade företag på sikt försöker bredda sitt sortiment med mobiler som även mindre bemedlade kan köpa.

Konkurrensen ökar i Apples befintliga segment och för att vinsterna ska fortsätta att öka förefaller ökade volymer snarare än stärkta marginaler vara den smidigaste vägen.

Men det blir en fin balansgång för Apple. Prestandan får inte sjunka så att utvecklare och användare av appar får en dålig användarupplevelse, påpekar analysföretaget Gartners Carolina Milanesi. Dessutom kan Apple med billigare mobiler få mindre resursstarka kunder som inte köper appar i särskilt stor utsträckning.

En av nycklarna till framgångarna för Iphone är kopplingen mellan hårdvara och mjukvara. Carolina Milanesi tror inte att Apple lanserar billiga modeller utan att samtidigt kunna erbjuda en tjänst som kompletterar dem.

De som erbjudit billigare smartphones än Iphone har i mångt och mycket sluppit konkurrensen från Apple i låg- och mellanprissegmentet. Amerikanerna har i stället krattat manegen och ökat konsumenternas intresse för smartphones, något som spelare som HTC, Samsung och Sony Ericsson dragit nytta av. Men en konkurrent som Apple i de lite billigare prisklasserna lär pressa dessa tillverkare rejält.

Även Google, med sitt operativsystem Android, lär få känna på ökad konkurrens. På ett år har Androids andel av världsmarknaden mer än dubblats – under andra kvartalet stod Google för operativsystemet i 43,4 procent av de smartphones som såldes. Den siffran lär komma under press om Apple rör sig nedåt i mobilbutikernas prislista


Inga kommentarer: