5 dec. 2011

Så hittar du rätt i TV-Djungeln

Flimrar det för ögonen när du ska läsa tekniska specifikationer? Blir du svimfärdig när TVexpediterna och reklamen kör runt med dig? Får du huvudvärk av din TV-bild? Misströsta inte – Ljudcenters TV- expert står redo att hjälpa dig!

Dagens platt-TV-apparater är större, snyggare, bättre och billigare än någonsin. Samtidigt går utvecklingen så fort att till och med fackmänniskor får springa för att hänga med. Därför är det inte konstigt om du som vanlig TV-användare ibland känner dig som Bambi på hal is. I den här artikeln kommer vår TV- expert att hjälpa dig att skilja agnarna från vetet och slå hål på många av de myter som kan göra TV-tillvaron besvärligare än nödvändigt.

SATSA PÅ GULD – OCH GLÖM RESTEN

Om du vill leva en lång och sund tillvaro med din TV är det fyra grundläggande saker som är av stor betydelse:

bra bild
bra ljud
alla funktioner och anslutningar som behövs
tillgång till alla TV-kanaler du vill ha

Det låter väl enkelt, eller hur? Dessvärre är det också alldeles för enkelt för att TV-tillverkarna ska nöja sig med det här när de ska marknadsföra sina senaste vidunder. Tekniska brister utelämnas i all tysthet och ersätts med vidlyftiga mirakulösa tekniker som på pappret låter som rena rama magin men i praktiken är tomt skryt. Gå på det väsentliga – så är du på rätt väg!

JO – STORLEKEN HAR BETYDELSE

Det första många TV-köpare funderar över innan de beger sig in i teknikdjungeln är storleken. Innan digital-TV och HD-formaten dök upp fanns det mängder av tumregler som skulle förhindra att du satt för nära bilden och därmed kunde se alla fel i de analoga bildformaten.
Med dagens väldigt höga digitala bildkvalitet kan du glömma allt om de här gamla reglerna och istället koncentrera dig på hur mycket TV du har plats och råd till. Huvudregeln är: Ju större desto bättre! Kvaliteten klarar det, och en stor TV ger under samma förutsättningar i övrigt en större bildupplevelse än en liten. 40 tum är ganska vanligt idag, och 46 tum och däröver är på god väg att ta över svenska hem.

LCD OCH LED – TVÅ SIDOR AV SAMMA MYNT

Bland dagens platt-TV-apparater kan du välja mellan tre grundtekniker: LCD, LED och plasma. Alla tre kan leverera en fantastisk bildkvalitet, så det är mest en fråga om personlig smak och behov. Du ska inte låta dig luras av reklam eller fanatiker som säger att bara den ena eller andra typen är något att ha.

LCD och LED är egentligen två sidor av samma mynt, eftersom själva skärmen i båda fall fungerar med hjälp av så kallade flytande kristaller och ett sinnrikt system av mikroskopiska färgfilter. Skillnaden ligger i bakgrundsbelysningen som i LCD sköts av lysrör, medan de nyare LED-TV-apparaterna använder sig av ett stort antal lysdioder (Light Emitting Diodes).
LED har flera fördelar. Dels kan TV:n göras väldigt tunn och elegant – en stor fördel om den ska hänga på väggen – och dels är energiförbrukningen i en LED-TV betydligt lägre än hos både LCD och plasma. De här fördelarna har på kort tid gjort LED-TV-apparaterna väldigt populära, men det är väldigt många andra aspekter som påverkar kvaliteten. Därför är en LED-TV inte nödvändigtvis bättre än en motsvarande LCD-modell.

Både LCD- och LED-TV-apparater är okomplicerade att ha att göra med och fungerar fint under nästan alla ljusförhållanden och med alla bildkällor. Om solen ofta tittar in i ditt vardagsrum eller om hela familjen ska kunna använda TV:n utan bekymmer så är det ett självklart förstahandsval.

PLASMA – FILMENTUSIASTENS FAVORIT

Om du är filmentusiast, men inte vill ta steget upp till en fullskalig hemmabio med projektor så är en storbildsplasma-TV en riktigt bra lösning. En plasmapanel fungerar med hjälp av miljontals små gasfyllda celler som tänds och släcks i takt med bildsignalen. Det ger möjlighet att skapa ren svärta, och de små cellerna reagerar också betydligt snabbare än flytande kristaller. Särskilt den snygga återgivningen av svärta skiljer plasma från LCD och LED, som vanligtvis bara kan leverera olika grader av mörkgrått. Det här är ett avgörande plus för många filmälskare.

På minussidan så är en plasma-TV mer känslig för ljuset i rummet. Om du har kraftigt inflöde av ljus i vardagsrummet eller av andra anledningar har problem att kontrollera ljuset, så får du inte optimalt utbyte av skärmen. Du ska också tänka på att stillastående bilder (från t.ex. spelkonsoler), svarta kanter eller kanallogotyper efter en längre tid kan orsaka så kallad "inbränning" i skärmen, som i värsta fall inte går att få bort igen. Det här är särskilt viktigt att tänka på under de första hundratals användningstimmarna då skärmen "spelas in".

Inga kommentarer: