15 sep. 2013


Allt om nya Iphone

Iphone 5S och färgglada Iphone 5C.
Här är Apples nyheter.
Men Sverige får vänta.

Apple presenterade sina nya telefoner. För, precis som ryktat, blev det Iphone i plural.
Först på dagordningen stod Iphone 5C. Tim Cook, Apples VD, förklarade att den ska ersätta Iphone 5. Istället för att sänka priset på nuvarande toppmodell introduceras alltså en ny budgetmodell. C:et står som bekant för Color och telefonen kommer att finnas i flertalet färger. Förutom skalet, i plast, är det mesta bekant. En 4-tums retinaskärm, en kamera med 8 megapixlar på baksidan och en FaceTime HD-kamera på framsidan. 5C kommer att finnas med 16 eller 32 gigabytes lagringsutrymme. Iphone 5C spås kosta mellan 900-1800 kronor, beroende på modell.
Uppgifter om premium-modellen, Iphone 5S, har sipprat ut under större delen av den gångna sommaren. Nu är den dock bekräftad. Ja, den kommer att finnas i tre färgval. Svart, vit och guld. Och ja, den kommer att ha en fingeravtrycksscanner under hemknappen. Scannern, kallad Touch ID, kommer att användas främst i säkerhetssyfte; till exempel för att låsa upp telefonen och bekräfta Appstore-köp. Det kommer även vara möjligt att memorera flera fingeravtryck på samma telefon.
Kameran i Iphone 5S förblir densamma – 8 megapixlar – men med större bländaröppning för fotografi i dåliga ljusförhållanden. Blixten är en ny dubbel-LED blixt kallad ”True Tone flash”. Batteritiden har utökats från 8 till 10 timmar. Måtten är desamma som på nuvarande Iphone 5.

Den största nyheten är det nya A7-chippet. Det är den första 64-bitars processorn i en smartphone, dubbelt så snabb som sin föregångare. De Mac-ägare som uppgraderade sin dator från OS 10.6 till 10.7 minns säkert att många program slutade fungera. 10.7 var nämligen anpassat efter 64-bitars processorer. Iphone 5S kommer att lanseras med ett IOS7 som är särskilt anpassat för A7-processorn. Men Tim Cook försäkrade att systemet är bakåtkompatibelt. Med andra ord kommer dina gamla appar fortfarande att fungera. Nytt under skalet är även M7-chippet, en ny rörelseprocessor med gyroskop och kompass. Detta ska göra chippet särskilt anpassat för till exempel träningsappar.

Båda telefonerna släpps den 20 september men i Sverige får vi vänta något på de nya lurarna. Till en början släpps de i elva utvalda länder; USA, Australien, Frankrike, Hongkong, Japan, Kanada, Kina, Puerto Rico, Singapore, Storbritannien och Tyskland. Exakt när de släpps i Sverige är ovisst, men Apples mål är att ha dem ute i 99 länder innan året är slut.

Inga kommentarer: