6 sep. 2013

Philips DesignLine intar Ljudcenter!


Philips DesignLine intar Ljudcenter!




Design står högt på dagordningen hos Philips, som rullar ut sina 2013-modeller nu i dagarna. TV-avdelningen har knoppats av till det nystartade företaget TP Vision, som ägs till 30 procent av Philips. Huvudkontor och utvecklingsavdelning för TV ligger fortfarande i Amsterdam och det var där Philips presenterade sin nya design-TV i torsdags. Ljud & Bild var naturligtvis på plats!
TV:n heter DesignLine 8908 och finns i 46 och 55 tum. Designen är tämligen unik: hela skärmen är gjord av en enda stor sömlös skiva av glas och är tänkt att lutas direkt mot väggen, ungefär som man gör med stora speglar och tavlor. Nedersta delen av skivan är genomskinlig och blir gradvis mörkare ju längre upp man kommer, vilket ger ett intryck av att bilden svävar i luften.


Philips konststycke är att limma fast hela TV:n mot baksidan av en härdad glasskiva (4 millimeter tjock på 46-tummaren och 6 tjock millimeter på 55-tummaren). Alla anslutningar görs på baksidan, där det också sitter väldimensionerade högtalare som sprider ljudet åt sidorna. Kablarna kan döljas helt eller delvis, antingen genom väggen bakom TV:n eller ned längs väggen i en vit kabelstrumpa.
Väggfästet som ingår gör att TV:n hänger helt lodrätt, eller med uppemot 10 graders vinkel ut från  väggen.


Som förväntat har DesignLine Philips Ambilight-teknik. Nytt för i år är att man kan överföra Ambilight-omgivningsljuset till extra Philips Hue-färglampor i rummet för att förstärka stämningen ytterligare. TV:n kommunicerar med färglamporna via wifi. Finessen heter Ambilight Hue och kommer som app till TV:n längre fram i år, och sägs också vara kompatibel med vissa av 2012 års modeller.

Miracast
DesignLine 8908 har många smartfunktioner, bland annat en möjlighet att kommunicera med trådlösa enheter. En av de coolaste finesserna kan vara den trådlösa Miracast som gör att man kan strömma TV-skärmens innehåll direkt till Android-baserade mobiler och surfplattor samt till andra TV-skärmar i huset. Det går också att göra tvärtom, att visa innehåll från mobilen eller surfplattan direkt på storskärmen.
TV:n har en dubbelsidig fjärrkontroll med tangentbord på baksidan, vilket är praktiskt när man ska knappa in sökord och lösenord när man navigerar i smart-portalen. Årets fjärrkontroll har dessutom en förbättrad pekkontroll som underlättar när man navigerar i menyer och på webbsidor.

Inga kommentarer: