3 okt. 2013

Brist kan leda till ett Ipad-fiasko



En ny generation av Ipads är i faggorna, men oavsett hur bra plattorna tas emot – så riskerar Apple ett fiasko. Enligt analytiker kan det vara så att begränsad tillgång kommer att skapa problem för tillverkaren.
Att efterfrågan är större än tillgången må vara ett kärt besvär. Men när det kommer till Apple så blir det lite mer problematiskt. Marknadsanalytiker världen över har otroligt högt ställda krav på tillverkaren och om det inte finns tillräckligt med enheter till försäljning – kan det skapa stora problem för Apple. Det rapporterarComputerworld.
Läckorna kring de nya surfplattorna är många och förväntningarna är att Apple kommer att släppa en ny generation av Ipad och Ipad Mini i oktober. De uppdateringar plattorna får spekuleras bland annat vara fingeravtrycks-avläsning (samma som Iphone 5S) för Ipad och en högupplöst retinaskärm för Ipad Mini.
Samma problem som i fjol
Men just det senare är ett problem för Apple. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att teknikjätten har tillgångsproblem. Enligt en av deras källor så kommer Apple inte kunna tillgodose efterfrågan på en högupplöst Ipad Mini – något som i värsta fall kan innebära att leveransen av nyheten skjuts upp till nästa år. Detta innebär att Apple hamnar i samma situation som i fjol. Då lanserades nya modeller av Imac, men produktionen haltade och först efter några månader kunde de nya datorerna börja levereras.
Här finns alltså ett stort problem. Hur ska man hantera bristen? Lansera Mini-plattan ändå – eller skjuta på det hela tills dess att man fått igång det löpande bandet?.
Frank Gillet, analytiker på Forrester, säger till Reuters att Apple måste visa upp en ny Ipad Mini med bättre skärm – oavsett tillgång.
Säljer Mini-versionerna parallellt
Ezra Gottheil, analytiker på Technology Business Researchs tror att Apple kommer att släppa sin nyhet – och att man under en tid väljer att sälja de båda generationerna sida vid sida.
– Jag tror att Apple vill lansera nya Ipad Mini även om det inte finns många enheter att sälja. Genom att sänka priset på den första modellen kan Apple konkurrera med Googles ny Nexus 7, säger han till Computerworld.
Rapporten från Reuters och IDG News kompletteras av CNET som fått en kommentar från IHS Isuppli, som analyserar leverantörskedjor. Enligt IHS Isuppli så är det ”inte helt säkert” att en uppdaterad version av Ipad Mini visas samtidigt som den nya generationen av Ipad. Istället säger de att ”tillverkningsvolymerna av en sådan [Ipad Mini] passar bättre med en lansering under första kvartalet 2014”.

Inga kommentarer: