9 nov. 2013


Årets bästa 2013

Årets anläggning

Det är inte alltid guldvinnarna i varje kategori blir den bästa anläggningen tillsammans. Men i år har vi tur, de komplettar varandra helt perfekt.




Blu-ray-spelare 
Oppo BDP-103
Pris: 7 000 kr
Hemmabioreceiver
Yamaha RX-A1030
Pris: 11 000 kr
Högtalare
Elac FS 190 5.1
Pris: 33 500 kr

Totalpris: 51 500 kr
Oppo BDP-103 är den bästa blu-ray-spelaren vi har testat i år, och vad passar väl då bättre som utgångspunkt i en hemmabio?
Yamaha RX-1030 utsågs inte oförtjänt till årets hemmabioreceiver tack vare ett stort och fylligt, varmt ljud plus många funktioner och smidig skötsel.
Till sist har vi högtalarna från Elac, som trots sina kompakta mått målar upp en stor och upplöst ljudbild.
Installation
Anläggningen är enkel att koppla upp och ställa in med hjälp av automatisk kalibrering. Det går att välja mellan olika klangideal, i vårt rum lät det bäst med ”Front”-läget som fintrimmar alla högtalarnas klang efter frontkanalerna. Andra alternativ är ”Natural”, ”Flat” eller ”Through”, där det senare går förbi hela tonjusteringen.
Oppo-spelaren kopplas in med HDMI-kabel, men musik i stereo låter ännu lite bättre med analoga kablar – bland annat eftersom PCM-ljud överförs med en smula jitter via HDMI.
Ljudkvalitet
Elac-högtalarna har en härlig upplösning men den analytiska klangkaraktären kan bli i mesta laget om man har fel sorts förstärkare. Yamaha-receivern har en mer fyllig karaktär som passar utmärkt ihop med högtalarna. De kompletterar varandra helt perfekt!
Film och musik låter oerhört finmaskigt och ljudet fyller rummet med luftiga toner. Filmhögtalarsystem med mjukare diskant kan vara behagligare på hög volym, men det sker på bekostnad av detaljer. Elac-högtalarna är inte riktigt byggda för att dundra loss på öronbedövande biografvolymer, för sådant rekommenderar vi ännu lite mer kraft. Fast Yamaha-receivern är fullt kapabel att klämma till med lite mer ihop med ett THX-högtalarsystem.
Den här anläggningen spelar dock gott och väl tillräckligt högt för vanliga vardagsrum, med en upplösning och en tonkvalitet som är oerhört svår att matcha för de här pengarna.
Musik i stereo låter också vackert. Golvhögtalarna Elac FS 197 är lite tama i basen på egen hand men det hjälper att ställa dem på bra spikes, och det kan löna sig att använda subbasen i stereo också.

Inga kommentarer: