10 apr. 2013

4K-spelare från Sony


TV-apparater med Ultra-HD och 4K-upplösning är det stora samtalsämnet på TV-fronten i år. Nu verkar det faktiskt som om det kommer videomaterial att titta på också.
Sony har precis lanserat FMP-X1, en mediespelare som hanterar videofiler med Ultra-HD-upplösning (3840 x 2160 bildpunkter) och överför dem till en kompatibel skärm via HDMI.
Spelaren är hårddisk-/nätverksbaserad och laddar ner filmerna till en inbyggd hårddisk av ännu så länge okänd storlek. Den är laddad med ett gäng förinstallerade titlar  som inte är mycket att hurra för (Bad Teacher, Battle: Los Angeles, Bron över floden Kwai, The Karate Kid (2010), Salt, Taxi Driver, That’s My Boy, The Amazing Spider-Man, The Other Guys och Total Recall) men som ändå är ett steg i rätt riktning.
Det egentliga syftet med FMP-X1 är förmodligen att bana väg för Sonys nya4K-nedladdningstjänst som kommer i höst. Från den går det att köpa och ladda ner 4K-filmer via nätet och enligt planerna ska det finnas ett stort urval av filmer i såväl Ultra-HD som vanlig HD från Sony Pictures och andra filmbolag.
Sony är dock sparsamma med specifikationer till spelaren. Helst vill ju naturligtvis veta om den har något extra i form av tekniska prestanda och bildkvalitet jämfört med den kommande spelkonsolen PlayStation 4, som enligt ryktena också kommer att få tillgång till nedladdningstjänsten.
Priset vet vi däremot lite om: FMP-X1 ska kosta 699 dollar på den amerikanska marknaden.
Sony passar också på att bekräfta att deras två nya och billigare 4K-TV-apparater XBR-55X900A och XBR-65X900A börjar säljas i Sverige i sommar. Det ser vi fram emot!

Inga kommentarer: