6 mars 2011

IPad 2


Ipad 2 har ny design, en ny snabbare processor, Apples A5-processor och två videokameror för videosamtal. Dessutom är nya Ipad 2 en tredjedel tunnare. I USA börjar Ipad 2 säljas den 11 mars och till Sverige kommer den 25 mars.

Nya Ipad 2 har en tunnare design och Apples nya processor A5 som enligt företaget själva ska vara lika strömsnål som föregångaren, men snabbare och utrustad med dubbla kärnor. Enligt Apple ska processorn jobba dubbelt så snabbt och grafiken gå upp till nio gånger snabbare. På framsidan sitter en videokamera och samma sak på baksidan och det här är givetvis för videosamtal med Apples egen teknik Facetime.




Jämfört med första Ipad så är designen lite ny. Kanterna är mer avrundade och när den förra Ipad var 13,3 millimeter tjock så är Ipad 2 istället 8,8 mm på tjockaste stället. Det är ungefär en halv millimeter tunnare än dagens Iphone 4. Nya Ipad 2 kommer i två färger, svart och vit och till skillnad från med Ipad så kommer vita Ipad direkt, samtidigt som den svarta. Apple tycks alltså ha löst problemet man dragits med vad gäller den vita Iphone som fortfarande inte släppts till kunder. Apple har även två modeller av Ipad, en som fungerar med amerikanska AT&T och en med konkurrenten Verizons nät. Detta berör dock inte oss i Sverige.


Snabbare än tidigare

Ipad 2 har samma batteritider som föregångaren och Apple själva pratar om 10 timmars batteritid och en månads standby. Det finns både wlan-version och en med både 3G och wlan (ingen 4G alltså). De kommer båda två i tre versioner med olika lagringskapacitet och det är i 16, 32 och 64 GB. Priset i USA blir 499 dollar för den billigaste med wlan och 16 GB lagringsutrymme till 829 dollar för den med wlan, 3G och 64 GB. En mycket snabb överslagsräkning ger att svenska priser kan hamna motsvarande mellan 4000 och 7000 kronor och för Ipad säljs ju inte på samma sätt som Iphone med subventioner och inkluderade mobilabonnemang.



Hdmi-ut och ett tunnare fodral
Tittar man närmare på de övriga nya funktionerna som Ipad 2 har hittar man hdmi-ut som gör att man kan ansluta den till en tv med hdmi och just en sådan anslutning ska finnas som en typ av adapter och då kan man titta samtidigt som man laddar sin Ipad 2. Adaptern ska kosta 39 dollar extra. Bland andra tillbehör nämner Steve Jobs ett nytt skydd och istället för at dölja Ipad 2 i ett fodral har Apple gjort ett skydd som enbart skyddar skärmen. Det lägger sig rätt med hjälp av magneter och genom att vika det på olika sätt blir det både ett skydd och ett ställ för att hålla Ipad i olika vinklar.





Kamerorna i Ipad 2 kan anävnds, förutom till att ta vanliga bilder och film även i appar och några sådana följer med. Photo Booth låter dig lägga på effekter på bilder du tar och Facetime tillåter videosamtal till andra Apple-enheter med samma teknik. Uppdateringen till iOS 4.3 för Ipad, Iphone och Ipod Touch kommer släppas den 11 mars. Flera Appletillverkade appar ska gå att köpa till Ipad 2 och en version av Imovie för filmredigering och en version av garageband för att göra musik ska båda finnas tillgängliga att köpa. Imovie finns redan för Iphone 4 och redigerar de filmklipp du tar med den telefonen och med Garageband tycks du få många möjligheter att göra musik med färdiginspelade takter och rätt så enkelt skapande.

Nytt iOS till Iphone och andra den 11 mars
Bland nyheterna i själva programvaran finns iOS 4.3 som ger bland annat betydligt snabbare webbsurfning i Safari och möjligheten att komma åt innehållet i Itunes på datorn hemma direkt via wlan. Man får även möjlighet att välja om knappen på sidan av Ipad ska vara för skärmlås eller försätta Ipad i tyst läge. Funktionen för att dela ut mobilt internet i form av ett eget wlan i iOS 4.3 kommer dock bara att fungera på Iphone 4. Inte Ipad, som däremot ju kan dra nytta av uppkopplingen från en Iphone 4 på det sättet.

Steve Jobs var på plats
Det var lite överraskande Steve Jobs som presenterade på scen och han möttes av stående ovationer och kommenterade saken med att han, trots att han egentligen är sjukledig inte ville missa det här tillfället. Innan lanseringen så talades det om att Ipad skulle få endast en lätt uppdatering och att det är först i nästa version som kommer senare som de stora förändringarna sker. Innan själva lanseringen berättade Steve Jobs ikväll bland annat att Apple nyligen sålt sin hundra miljonte Iphone och att man sålt 15 miljoner Ipads under 2010 då Ipad lanserades först en bit in på det året. Steve nämnde också att antalet anpassade Ipad-appar nu stigit till 65 000 stycken.

Inga kommentarer: