21 feb. 2011

Därför ska du skaffa en surfplatta - 5 goda skäl

Med en rad nya surfplattor på väg ut på marknaden är frågan mer aktuell än någonsin, behöver jag en surfplatta?

Det regnar surfplattor just nu och ända sedan CES-mässan i januari har en uppsjö med tillverkare lanserat surfplattor i olika former och färger. Enbart den senaste veckan på mobilmässan, Mobile World Congress visades ytterligare ett par modeller upp.

Du kanske går tankarna på att skaffa en surfplatta, men är osäker på vad den kan göra som din dator och mobiltelefon inte kan göra redan i dag. Till en början kan det tyckas som om en surfplatta är en lösning på ett problem som inte finns, men efter en tids användande så har den faktiskt en hel del fördelar jämfört med både en bärbar dator och en mobiltelefon.

1. Portabel
Jämfört med en bordsdator och de flesta bärbara datorer är surfplattan en smidig och lättburen handdator som du kan ta med dig överallt. Oavsett om du ligger och surfar i sängen eller tar med den på semestern så är surfplattan oslagbar i sin enkelhet och portabilitet.

2. Alltid redo
En annan stor fördel är att surfplattan alltid är på och du behöver därför inte vänta på att den ska starta upp eller ladda operativsystemet. Visserligen har du tillgång till det på din smartphone, men då har du inte tillgång till en bildskärm som är bekväm att läsa på under en längre tid.

3. Produktivitet
Surfplattor är inte speciellt praktiska för att skriva några längre texter på då den är mer anpassad för att konsumera information på. Det går visserligen att köpa till trådlösa tangentbord om så önskas, men generellt är surfplattor inte en bra lösning för att producera innehåll på.

Däremot är den utmärkt för att använda e-post och sociala nätverk. Du kan med fördel även använda den för att hantera dina möten och projekt på när du är ute på fältet.

Eftersom surfplattan även kan användas till att läsa böcker fungerar den alldeles utmärkt för studenter. Istället för att släpa omkring på en väska med böcker kan du ha dem alla samlade på din surfplatta. Det kräver förstås att böckerna i fråga finns i elektroniskt format.

4. Spel och Underhållning
Surfplattor är oslagbara när det kommer till underhållning. De flesta av existerande eller kommande surfplattor har tillgång till någon form av marknadsplats där du kan ladda ned allt från spel och musik till filmer och tv-serier.

Apples Ipad har hundratusentals appar för deras surfplatta och Android likaså, och utbudet växer för varje dag. Vill du dessutom slappa i sängen och titta på en film erbjuder surfplattan omatchad smidighet.

5. Batteritid
En av de största fördelarna enligt de som köpt en surfplatta, är den oslagbara batteritiden. Bärbara datorer brukar normalt endast ha en batteritid på mellan 2-5 timmar. En surfplatta som exempelvis Apples Ipad har en batteritid på upp till tio timmar.

Inga kommentarer: