13 juli 2013


Nokia Lumia 1020 - 41 megapixelar med fotokärlek



Nya Lumia 1020 är optimerad för sin kamera
Nokia Lumia 1020 är äntligen officiell och under en pressvisning i New York fick vi äntligen de färdiga specifikationerna för den finska mobiltillverkarens senaste flaggskepp. Med en kamerasensor på hela 41 megapixel, optik från erkända Zeiss och Xenon-blixt kan den här telefonen göra ett rejält avtryck på marknaden - och det lär behövas då Sony Xperia i1 ”Honami” visas i september i år.
Med säljstart redan i slutet på juli så lär dock Nokia Lumia 1020 får ett ordentligt försprång och med riktigt trevlig hårdvara under skalet. Processorn är en Qualcomm Snapdragon S4 med dubbla kärnor som kör i 1,5 GHz, 2 GB internminne och Windows Phone 8 är operativsystemet. Skärmen är en 4,5-tums AMOLED-variant med PureMotion HD+ och Gorilla Glass 3.
Optiken som används till kameran är som ovan nämnt från Zeiss, en tillverkare av hög rang som idag gör några av de absolut bästa objektiven på marknaden. Linsdesignen består av 6 element som tillsammans med Nokias optiska bildstabilisering av andra generationen ska ge oöverträffad bildkvalitet från en smartphone idag. Det låter bra och är troligtvis inte långt från sanningen heller.
Speciell app för kameran förinstallerad
Noterbart är att baksidan är något upphöjd kring optiken och blixten jämfört med resten av skalet, men själva ytterglaset är nedsänkt så man inte repar det av misstag när telefonen ligger ner. När man tar en bild sparas två varianter där den ena är i full upplösning och den andra stannar på fem megapixel. Den sistnämnda är gjord för att man enkelt ska kunna dela på exempelvis Facebook.
Väljer man att spela in video kan det göras i 1080p med zoom upp till 4x. Man kan även pressa kameran till 6x men då med inspelning i 720p. Med telefonen följer en speciell applikation för att använda kameran och med den kan man fokusera manuellt, ställa in ISO-tal, blixt, fokus, slutartider och mer. Precis som på en ”riktig” kamera om man nu kan säga så.
Nokia Lumia 1020 väger in på 158 gram och är med sina 10,4 millimeter något tunnare än utmärkta Lumia 920. 

Inga kommentarer: